Η χρήση θεραπευτικής κάνναβης προ των πυλών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τη νόμιμη χορήγηση της θεραπευτικής κάνναβης προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή. Όπως επισήμανε, θα υπάρξουν αλλαγές στον νόμο 4339 για τις ναρκωτικές ουσίες ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε σε επιστημονικό πόρισμα το οποίο επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητά της ινδικής κάνναβης λέγονατς «είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε με Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα αλλάζει τον πίνακα του ΟΗΕ με την κατάταξη των ουσιών». Το πόρισμα στο οποίο αναφέρθηκε, παραδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από επιτροπή επιστημόνων, υπό την πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Αικατερίνη Αντωνίου.

Σε αυτό αναφέρεται ότι είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών και όχι μόνο αυτό αλλά η σχέση κλινικού οφέλους και ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκή για μια σειρά από νόσους, όπως καχεξία, ανορεξία στο HIV/AIDS, επιληψία, χρόνιος πόνος, νευροπαθητικός πόνος, και άλλα.

Οι κύριες ανεπιθύμητες ενέργειες της χρήσης κανναβινοειδών αφορούν σε καταστολή, υπνηλία, ενίσχυση της όρεξης, ταχυκαρδία, γνωστική αποδιοργάνωση και υποθερμία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν