Χρηματοδότηση στο ναδίρ και το 2016 για τα δημόσια νοσοκομεία και το ΠΕΔΥ

  • Iatropedia
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, προβλέπεται πάγωμα της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία παρεμπιπτόντως είναι η χαμηλότερη της τελευταίας 3ετίας. Κάπως έτσι, η συνολική χρηματοδότηση του ΕΣΥ δεν θα ξεπεράσουν συνολικά τα 1,067 δισ. ευρώ. Κι αν σκεφτούμε ότι από αυτά, το 1,026 δισ. αφορά χρηματοδότηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, τα 35 εκατομμύρια το νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” και τα 6,1 εκατομμύρια τη χρηματοδότηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καταλαβαίνουμε τι κατάσταση θα επικρατεήσει και πάλι...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Να πούμε ότι για φέτος έχει εξανληθεί ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων από το καλοκαίρι και η δραματική κατάσταση αντιμετωπίζεται με έκτακτες επιχορηγήσεις.

Στον νέο προϋπολογισμό προβλέπεται κονδύλι 371 εκατ. ευρώ για απλήρωτες υποχρεώσεις την ώρα που το 2014, είχε προβλεφθεί κονδύλι 102 εκατ. ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και 138 εκατ. για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από ειδική πίστωση.

Για το 2016 προβλέπονται δαπάνες 1,22 δισ. ευρώ για φάρμακα, υγειονομικό και ορθοπεδικό υλικό και αντιδραστήρια.

Στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό προβλέπεται, εξάλλου, ποσό 92 εκατ. ευρώ για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), ποσό το οποίο παραμένει ίδιο με φέτος.