Χωρίς τεστ η είσοδος στη χώρα για τους εμβολιασμένους με ευρωπαϊκό πιστοποιητικό

  • Γιάννα Σουλάκη
πτήσεις
Χωρίς υποχρεωτικό διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό θα γίνεται η είσοδος στην Ελλάδα από την ερχόμενη Δευτέρα, σε όσους ταξιδιώτες διαθέτουν ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, πως η είσοδος στην Ελλάδα θα γίνεται και πάλι χωρίς υποχρεωτικό τεστ για όσους έχουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου.

Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί βήμα για την ενίσχυση των τουριστικών ροών προς την χώρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Κι αυτό καθώς η άρση της υποχρέωσης διενέργειας τεστ για τους πολίτες με ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς μέτρων που, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να διευκολύνουν τους δυνητικούς επισκέπτες να προγραμματίσουν το ταξίδι τους στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας δήλωσε σχετικά: «Η χώρα μας ετοιμάζεται φέτος να υποδεχθεί νωρίτερα από κάθε άλλη φορά από την 1η Μαρτίου τους επισκέπτες της θερινής περιόδου. Ο ελληνικός τουρισμός επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα τα προηγούμενα δύο χρόνια, εκπέμποντας ένα ισχυρό μήνυμα ασφάλειας προς τους ταξιδιώτες της χώρας μας και αυτό θα πράξει και φέτος».

Πλεύρης: Ανανέωση των συμβάσεων 12.000 υγειονομικών

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στους συμβασιούχους επικουρικούς υγειονομικούς που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ, λέγοντας πως για τους 12.000 που λήγουν οι συμβάσεις τους στις 31 Μαρτίου, θα υπάρξει παράταση των συμβάσεων τους μέχρι περίπου το τέλος του έτους. Και παράλληλα μοριοδότηση τους, από την εμπειρία που έχουν αποκομίσει στο ΕΣΥ, για να διεκδικήσουν μονομοποίηση με την προκήρυξη των 4.000 θέσεων στο ΕΣΥ.

Αναφορικά με την αναστολή σύμβασης που ισχύει για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο Υπουργός Υγείας είπε αρχικώς πως «δεν είναι στην σκέψη μας μια επέκταση της αναστολής σε όσους δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση του εμβολίου».

Συμπλήρωσε πως «για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, λήγει στις 31 Μαρτίου η αναστολή σύμβασης. Στις 31 Μαρτίου η Κυβέρνηση ή θα παρατείνει την διορία αυτή ή θα πει ότι είναι προαπαιτούμενος ο εμβολιασμός για να προσφέρει κάποιος τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ. Ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση, ωστόσο η εισήγηση η δική μου είναι πως όποιος δεν εμβολιαστεί, δεν μπορεί να είναι στο ΕΣΥ».