Χωρίς πρωτοβάθμια περίθαλψη χιλιάδες κάτοικοι στην Ελευσίνα

  • Γιάννα Σουλάκη
κάτοικοι της Ελευσίνας
Σοβαρή υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση αντιμετωπίζουν το Κέντρο Υγείας και η Τ.Ο.Μ.Υ. Ελευσίνας, πρωτοβάθμιες δομές που καλύπτουν τριάντα χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και χιλιάδες εργαζόμενους αυτής της ιδιαίτερα επιβαρυμένης, αλλά και ξεχασμένης από την πολιτεία περιοχής.

Οι ελλείψεις προσωπικού και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι και στις δύο δομές, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου νοσοκομείου, έχουν ως αποτέλεσμα  οι κάτοικοι της Ελευσίνας να αναγκάζονται να προσφεύγουν στο Θριάσιο, το οποίο επίσης, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

«Αντί για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετατροπή της υγειονομικής περίθαλψης σε εμπόρευμα και «ατομική υπόθεση», για την οποία θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι λαϊκές οικογένειες», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι.

Κέντρο Υγείας Ελευσίνας: Ελλείψεις προσωπικού και υποχρηματοδότηση

Στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας συμπεριλαμβάνονται οι  σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως νοσηλευτικό, ενώ λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων (π.χ. παθολόγοι, καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι, δερματολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, ακτινολόγοι). Στο Σταθμό Μάνας και Παιδιού υπάρχει μόνο μία παιδίατρος, που ασχολείται μόνο με τους εμβολιασμούς παιδιών. «Σε μια περιοχή, όπου τα «εργατικά ατυχήματα» είναι συχνότατα και οι επαγγελματικές ασθένειες «θερίζουν» λόγω της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της αυξανόμενης εργοδοτικής ασυδοσίας», τονίζουν οι εργαζόμενοι του Θριάσιου.

Επίσης, οι επικουρικοί εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, «με αποτέλεσμα ορισμένοι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης», ενώ απλήρωτες είναι και οι εφημερίες και η αποζημιώσεις νυχτερινής εργασίας και αργιών και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Αντίστοιχα, στην Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) Ελευσίνας υπάρχει μόνο ένας γενικός γιατρός (αποσπασμένος από το Κέντρο Υγείας) και οι εργαζόμενοι είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και παραμένουν απλήρωτοι. «Προωθούν το θεσμό του «οικογενειακού γιατρού, με βασικό, όμως, προσανατολισμό να δυσκολεύουν την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες υγείας δευτεροβάθμιου επιπέδου και να προωθούν την εφαρμογή αντιεπιστημονικών πρωτοκόλλων, με στόχο τη μείωση της κάλυψης για φάρμακα και εξετάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία», υποστηρίζουν στην καταγγελία τους οι εργαζόμενοι.

Τι πρέπει να γίνει

Οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό και τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να ενισχυθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων το κέντρο Υγείας. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

► να ενταχθεί η ΤΟ.Μ.Υ. Ελευσίνας στο Κέντρο Υγείας ως αποκεντρωμένη μονάδα του, να εξασφαλιστεί μόνιμη, πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση και να ενισχυθεί με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων (π.χ. παθολόγους, ορθοπεδικούς, χειρουργούς, καρδιολόγους, παιδιάτρους)

► να πληρωθούν άμεσα οι επικουρικοί εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας και οι εργαζόμενοι της ΤΟ.Μ..Υ Ελευσίνας

► να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές)

► να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την απρόσκοπτη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων και την αναγνώριση τυχόν προϋπηρεσίας τους

Οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο τονίζουν ότι δεν θα σταματήσουν τους αγώνες τους «στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας, ώστε να παρέχει υψηλού επιπέδου, εντελώς δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλες τις λαϊκές οικογένειες», και καλούν σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες και συντονισμό και άλλα σωματεία και φορείς της περιοχής.