Χωρίς παθολόγους και παιδιάτρους πολλά ΠΕΔΥ- Να προσληφθούν όσοι απολύθηκαν με το ν. Γεωργιάδη ζητούν από την Ομοσπονδία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Για ποια στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας μας μιλούν; Το 40% των μονάδων του ΠΕΔΥ έχει κλείσει λόγω της απόλυσης του προσωπικού με το νόμο Γεωργιάδη και τα δημόσια εργαστήρια υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα μόνο το 5% των παραπεμπτικών να εκτελείται στις δημόσιες δομές.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, γιατροί που επέστρεψαν στο ΠΕΔΥ και εργάζονται κανονικά με δικαστικές αποφάσεις παραμένουν απλήρωτοι έξι μήνες ενώ στην 1η και την 6η ΥΠΕ κάποιοι παραμένουν απλήρωτοι περισσότερους μήνες. Και αντί να λυθούν αυτά τα προβλήματα, η νυν ηγεσία του ΥΥΚΑ φέρνει νέες διατάξεις για τελική διορία ένταξης στο ΠΕΔΥ 1000 ακόμα γιατρών μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

Όπως καταγγέλλουν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ), σήμερα υπηρετούν στο ΠΕΔΥ 2.200 ιατροί, με το 40% αυτών με δικαστικές αποφάσεις και έτσι βασικές ιατρικές ειδικότητες λείπουν από τις λειτουργούσες μονάδες… Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η Ξάνθη, οι Σέρρες και το Λασίθι δεν έχουν παιδίατρο ούτε στο πολυιατρείο του ΠΕΔΥ, ούτε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ! Ενώ στο ΠΕΔΥ Έδεσσας δεν υπάρχει κανένας παθολόγος!

Όσο για τις εργαστηριακές εξετάσεις, οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε μεγάλα ιδιωτικά κέντρα για να εξυπηρετηθούν πληρώνοντας την σχετική συμμετοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δημόσιες δομές του συστήματος εκτελείται μόνο το 5% των παραπεμπτικών πανελλαδικά.

Περιττές οι μισές αεροδιακομιδές

Όπως αναφέρουν οι γιατροί της Ομοσπονδίας, υπολογίζουν ότι το 50% των αεροδιακομιδών θα είχε αποφευχθεί αν υπήρχε κατάλληλος, εξειδικευμένος γιατρός να εκτιμήσει τον άρρωστο. δεδομένου ότι κάθε αεροδιακομιδή έχει κόστος 15.000 έως 20.000 ευρώ είναι σαφές ότι είναι προτιμότερο να δοθούν διάφορα κίνητρα, ώστε οι ειδικευμένοι γιατροί να επανδρώσουν το δημόσιο σύστημα στη χώρα μας και ειδικότερα στις απομακρυσμένες περιοχές.

Ένα καλό παράδειγμα διευθέτησης τέτοιου προβλήματος εκ μέρους της Πολιτείας που μας έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Π. Ψυχάρης, είναι αυτό της Καλύμνου όπου προσλήφθηκε νεφρολόγος με «μπλοκάκι» και αμοιβή 40.000 ευρώ ετησίως ώστε να καλύπτονται οι αιμοκαθαρούμενοι στο νησί. κανείς επικουρικός από την ενδοχώρα δεν θα πήγαινε στην άλλη άκρη της Ελλάδας για μισθό 1000 ευρώ το μήνα και οι νεφροπαθείς θα έπρεπε να μεταβαίνουν στην Ρόδο ή την Κω για αιμοκάθαρση.

Αυτό είναι ωστόσο ένα μεμονωμένο καλό παράδειγμα, καθώς στην πληθώρα των περιπτώσεων τα προβλήματα χρονίζουν με αποτέλεσμα την μετανάστευση νέων και λιγότερων νέων γιατρών. Συγκεκριμένα, πάνω από 12.000 Έλληνες γιατροί κυρίως ειδικευμένοι έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία 7 χρόνια ενώ ήταν η Ελλάδα που τους σπούδασε και τους έδωσε εξειδίκευση.

Επαναπρόσληψη των απολυμένων και ρύθμιση Εργασιακών Σχέσεων
Σε λίγες ημέρες ψηφίζεται στη Βουλή το Νομοσχέδιο που αφορά την Ψυχική Υγεία και ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΠΕΔΥ. Όπως λέει ο κ. Ψυχάρης, «πρέπει άμεσα να υπάρξει η δυνατότητα επαναπρόσληψης των απολυμένων γιατρών σε προσωποπαγείς θέσεις. Η εργασιακή σχέση των γιατρών με δικαστικές αποφάσεις πρέπει να ρυθμιστεί με όρους κοινής λογικής και αμοιβαίας συνεννόησης μεταξύ γιατρών και κυβέρνησης. Η απόφαση πολλών γιατρών, αν θα παραμείνουν στο σύστημα ή θα φύγουν θα σχετίζεται και με το σχεδιασμό του πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας. Σχεδιασμός συστήματος νομοθετημένος δεν υπάρχει σήμερα. Έτσι πρέπει να δοθεί ένα μεγάλο μεταβατικό στάδιο στο επιστημονικό προσωπικό να καθορίσει τη σχέση εργασίας του με το νέο πρωτοβάθμιο Δημόσιο σύστημα Υγείας. Ένα νέο σύστημα Υγείας δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως αν δεν περάσουν επτά με δέκα χρόνια, εφόσον βέβαια έχει εξασφαλιστεί πλήρως η χρηματοδότησή του.
Τρία χρόνια μετά την καταστροφή του νόμου 4238, οι υπεύθυνοι για την Υγεία στον τόπο μας καλούνται με σύνεση να διαμορφώσουν συνθήκες για τους κατοίκους της χώρας μας αξιοπρέπειας και αποτελεσματικότητας. Η Υγεία δεν είναι χώρος για πειραματισμούς, είναι χώρος μεγάλης ευθύνης».

CYXARHS

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν