ΕΦΚΑ: Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από σήμερα 1η Μαρτίου όσοι έχουν αρύθμιστα χρέη

  • Γιάννα Σουλάκη
περίθαλψη
Χωρίς περίθαλψη μένουν 400.000 - σύμφωνα με εκτιμήσεις - ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες από σήμερα.

Όσοι δεν πλήρωσαν ή δεν ρύθμισαν τα χρέη τους προς τον ΕΦΚΑ μέχρι χθες 29 Φεβρουαρίου, περνούν στο καθεστώς περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών. Μπορούν δηλαδή να έχουν περίθαλψη μόνο στις κρατικές υγειονομικές δομές.

Τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή δεν έδωσε νέα παράταση όπως περίμεναν πολλοί κι έτσι από σήμερα 1η Μαρτίου 2024 όσοι έχουν αρρύθμιστα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, μένουν χωρίς περίθαλψη.

Υπολογίζεται πως οι μη μισθωτοί που μένουν εκτός περίθαλψης ανέρχονται σε 400.000, ενώ οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι την τελευταία διετία είχαν λάβει παράταση, με τη μορφή της αναστολής της εφαρμογής του μέτρου της απώλειας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η οποία, όμως, εξέπνευσε χθες.

Από σήμερα πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα έχουν μόνο όσοι πληρώσουν ή ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που βιώνουν σήμερα απώλεια του δικαιώματος στη δωρεάν περίθαλψη υποδηλώνει το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος.

Στην πράξη, όσοι δεν είναι ενήμεροι στα χρέη τους προς τον ΕΦΚΑ από σήμερα θα μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας μόνο στα νοσοκομεία, στα οποία θα νοσηλεύονται ως ανασφάλιστοι, όμως, δεν θα έχουν δωρεάν συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις σε παρόχους υγείας, φαρμακεία και συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.

Στις εξαιρέσεις της τροπολογίας του Υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνονται για χρονικό διάστημα από 1η.3.2024 έως 28η.2.2025, πρόσωπα και μέλη των οικογενειών τους:

  • που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή φυσικές καταστροφές
  • σε περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018
  • άνεργοι αυτών των περιοχών
  • εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ζώνης Περάματος και Ελευσίνας

Επίδομα μητρότητας εφ’ όσον δεν υπάρχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ

Την ίδια στιγμή, επίδομα μητρότητας ίσο με τον κατώτατο μισθό για 9 μήνες θα λάβουν μέσω ασφαλιστικής ενημερότητας, δηλαδή εφόσον δεν έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ, οι μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες στις οποίες η εν λόγω παροχή επεκτάθηκε με τον νόμο 5078/2023 (μίνι ασφαλιστικό).

Η διάταξη τροποποιήθηκε με την ίδια τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που οριοθετεί την εκκίνηση των πληρωμών από 1/1/2024 και αποσαφηνίζει ότι το επίδομα το δικαιούνται οι μητέρες που απέκτησαν παιδί από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά, ενώ για την απρόσκοπτη πληρωμή του δεν θα πρέπει να έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ.

Οι πρώτες πληρωμές αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο με τα αντίστοιχα αναδρομικά του πρώτου τριμήνου.