Χωρίς εργαστηριακούς γιατρούς αύριο στην δυτική Ελλάδα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν αύριο Παρασκευή 5/2 τα μέλη του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας διαμαρτυρόμενοι για την περαιτέρω υποκοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους οι εργαστηριακοί γιατροί αναφέρούν:

«Η Γενική Συνέλευση που συνήλθε τη Δευτέρα 01 – 02 – 2016 εκτίμησε ότι ο συνδυασμός της περαιτέρω υποκοστολόγησης των εργαστηριακών εξετάσεων που επιβλήθηκε μονομερώς και χωρίς κανένα διάλογο από τον ΕΟΠΥΥ, με το επιβληθέν Rebate, το επαπειλούμενο CB, την αύξηση της προκαταβολής φόρου, την μη απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών , αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα στα θεμέλια των Εργαστηρίων μας , αλλά και της ποιότητας της 1βάθμιας φροντίδας υγείας στο επίπεδο της διάγνωσης.

Η Γεν Συνέλευση εκτίμησε λεπτομερώς την κατάσταση που δημιουργείται και αποφάσισε ομόφωνα να αντιδράσει σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

– Διεκδικούμε την άρση της υποκοστολόγησης. Μέχρι αυτό να γίνει πράξη εισπράττουμε τη διαφορά και προσβάλουμε την επιβολή του μέτρου με εξώδικη δήλωση .

– Θεωρούμε ότι η διάγνωση δεν είναι απλά μηχανιστική – αποσπασματική πράξη , αλλά συνδυασμός αποτελέσματος και Ιατρικής γνώσης.  Διεκδικούμε επομένως Ιατρική αμοιβή για κάθε διαγνωστική φροντίδα.  Οι υπηρεσίες που παρέχουμε δεν μπορεί να κοστολογούνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για το κόστος τους σε τεχνικό επίπεδο αλλά και για την Ιατρική αντίληψη που εμπεριέχουν.

Ενημερώνουμε τους Κλινικούς Συναδέλφους μας , αλλά κυρίως τους Ασφαλισμένους ότι ο εξαναγκασμός σε βιομηχανοποίηση των εργαστηριακών εξετάσεων πιέζοντας το κόστος και εκεί που εφαρμόστηκε , δημιούργησε και θα επιτείνει λανθασμένα αποτελέσματα καθώς θα υπάρχει έλλειψη υλικών και χρόνου για τις απαραίτητες διασταυρώσεις.

Η περαιτέρω πίεση του κόστους σε τιμές συντριπτικά κάτω από  εκείνες του 1991 μπορεί να γίνουν μόνο με χρήση υλικών και προσωπικού κάτω των απαιτήσεων,  Και οφείλουμε ως Γιατροί αυτή την ποιότητα να την περιφρουρήσουμε και να την ανεβάσουμε σε νέα επίπεδα που η σημερινή Ιατρική απαιτεί.

Η Γενική Συνέλευση του ΣΙΔΕΙΔΕΛ αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από τον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας ( που κατά πλειοψηφία είμαστε μέλη του ) , να θέσει υπό την αιγίδα του:

1) Την 24ωρη ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ των Εργαστηρίων την Παρασκευή 05 – 02 – 2016 με τα ανωτέρω αιτήματα,

2)  Την συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί την ΤΕΤΑΡΤΗ 03 – 02 – 2016 στις 13,00,

3) Την παράσταση διαμαρτυρίας που θα κάνουμε στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ την Παρασκευή στις 10πμ ( Καραϊσκάκη και Παπαφλέσσα ) και

4) Την εξώδικη δήλωση προς τον ΕΟΠΥΥ ότι αρνούμαστε ως νόμιμη , ηθική και δεοντολογικά συμβατή ενέργεια,τη μονομερή υποκοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων.

Τέλος θα θέλαμε στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΣΠάτρας να μπεί ως θέμα στην ΗΔ η νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την υποκοστολόγηση στον κλάδο των Εργαστηριακών Γιατρών προκειμένου να δώσουμε λεπτομερείς θέσεις του ΣΙΔΕΙΔΕΛ.»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών καλύπτει την προειδοποιητική 24ωρη απεργία των εργαστηριακών ιατρών που έχει προκηρύξει ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) για την Παρασκευή 5/2/2016, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα υποκοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων, που τους οδηγεί σε λουκέτο.

Η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ συνδυαζόμενη μαζί με τα κουρέματα rebate, clawback είναι κάτω του κόστους αιμοληψίας, επεξεργασίας βιολογικού υλικού και άρτιας διενέργειας των περισσότερων διαγνωστικών εξετάσεων, πρακτική που ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

H   Πρόεδρος                      Ο     Γραμματέας

Άννα    Μαστοράκου            Γεώργιος    Πατριαρχέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν