Χωρίς δότες, δεν υπάρχουν και μεταμοσχεύσεις

  • Iatropedia
Την ανάγκη ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας στο θέμα των μεταμοσχεύσεων ιστών και οργάνων επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, κηρύσσοντας την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών (ΝΝΑ).

«Η μεταμόσχευση ιστών και οργάνων είναι η ολοκληρωτική υπέρβαση του πόνου και η μετατροπή του σε χαρά και ζωή, μια πράξη αυτοθυσίας. Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η αποδοχή της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή των μεταμοσχεύσεων. Είναι βασικό καθένας και καθεμία να σκεφτεί πως ο δότης μπορεί να είναι και λήπτης», ανέφερε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του ΝΝΑ, σχολίασε: «Είναι μια έμπρακτη απόδειξη του επαγγελματισμού και του μεγέθους της επιστημονικότητας του υγειονομικού προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού, μια ένδειξη του πώς αντιλαμβάνονται το ρόλο τους ως επιστήμονες, σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον. Επίσης, είναι απόδειξη ότι αντιλαμβανόμαστε ως κοινό τόπο τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση, με σκοπό τη διεύρυνση των γνωστικών πεδίων και την κάλυψη των επιστημονικών ανησυχιών, καθώς και την ανάγκη για διαρκή επικοινωνία και ενημέρωση, αναφορικά με την πρόοδο των ερευνητικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα παραπάνω, όταν γίνονται επιδίωξη και στόχος του επιστήμονα, είναι βέβαιη η αναβάθμισή του ως γιατρού, ως νοσηλευτή και αυτό ακριβώς παράγει ένα άλλο αγαθό, αγαθό ανεκτίμητο, που μόνο τότε δίνει περιεχόμενο στο ίδιο το δημόσιο αγαθό της υγείας», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν