Χωρίς δωρεάν φάρμακα αλλά με κόντρες! Στα μαχαίρια οι φαρμακοποιοί

  • Iatropedia
Νέος Γολγοθάς για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου, καθώς οι φαρμακοποιοί σταματούν τη χορήγηση σκευασμάτων με πίστωση. Την ίδια ώρα καταγράφεται από την ΗΔΙΚΑ ρεκόρ συνταγών ενώ από την άλλη έχει ξεσπάσει κόντρα στο εσωτερικό του κλάδου με αφορμή μια φημολογούμενη προώθηση στελέχους των φαρμακοποιών στην θέση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.

Έναρξη των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των Φαρμακοποιών με την αρχή του μήνα και οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καλύπτουν το πλήρες κόστος των φαρμάκων τους και να ζητούν την επιστροφή τους από τον Οργανισμό στη συνέχεια.

Χιλιάδες ήταν οι ασφαλισμένοι που συνέρευσαν σε φαρμακεία σε όλη τη χώρα μέχρι την Παρασκευή ώστε να προλάβουν την έναρξη του εμπάργκο.

Μέσα σε μια ημέρα (την Πέμπτη) καταχωρήθηκαν περίπου 590 χιλιάδες συνταγές , 270 χιλιάδες συνταγογραφήθηκαν από τους γιατρούς και 320 χιλιάδες εκτελέστηκαν από τους φαρμακοποιούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, την Πέμπτη στις 10 το πρωί οι καταχωρήσεις υπερέβησαν τις 1.100 το λεπτό, ενώ χθες από τις 10 έως τις 11 το πρωί, καταχωρήθηκαν 75 χιλιάδες συνταγές, δηλαδή 1.250 ανά λεπτό.

Ο Υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος ζήτησε από τους φαρμακοποιούς να δείξουν κατανόηση και να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις, ωστόσο ο κλάδος φαίνεται αποφασισμένος να μην κάνει πίσω, διεκδικώντας την καταβολή τρεχουσών οφειλών και χρεών περασμένων ετών.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη φαίνεται πως είναι μια κόντρα μεταξύ του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αττικής (ΦΣΑ) και μελών του προεδρείου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), τους οποίους ο ΦΣΑ κατηγορεί πως έχουν εξαφανιστεί, ενώ έχουν μυστικές επαφές με τον αναπληρωτή Υπουργό Μ. Σαλμά.

Μάλιστα, ο ΦΣΑ κατηγορεί την «τριανδρία» του ΠΦΣ πως γνωρίζουν, αλλά σιωπούν, για τα σχέδια του Υπουργείου για το χώρο του Φαρμάκου και συγκεκριμένα για την αντικατάσταση των συλλογικών συμβάσεων με ατομικές και του 45ημέρου πληρωμής με 90ήμερο, καθώς και την άρνηση είσπραξης τουclaw back από τη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και την κατάργηση του, επειδή οι εταιρίες δεν θα μπορούν να το δώσουν. «Είναι προφανές ότι το προεδρείο του Π.Φ.Σ. αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση της Γ.Σ. Ο πρόεδρος του λάμπει δια της απουσίας του, αφήνοντας τον Φ.Σ.Α. να δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα στα ΜΜΕ, μόνος του, με συμπαραστάτες όσους συλλόγους έχουν ενταχθεί στην κινητοποίηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση, η οποία καταλήγει «καλούμε όλους όσοι ορέγονται κυβερνητικές θέσεις, πατώντας πάνω στις όποιες καρέκλες κατέχουν στον κλάδο μας, να τις εγκαταλείψουν όσο είναι καιρός και να αφοσιωθούν στις κομματικές διεκδικήσεις τους, απαλλάσσοντας τον κλάδο από την παρουσία τους». Λιτή ήταν η απάντηση του προέδρου του ΠΦΣ, Θ. Αμπατζόγλου, «την πιο κρίσιμη ώρα εκτυλίσσεται ένα σχέδιο διάσπασης του κλάδου από τους γνωστούς κύκλους. Κρίμα! Σας καλώ όλους να το καταδικάσετε!».