Χημειοθεραπευτικά σε έλλειψη- ο ΙΦΕΤ σε συνεχή συνεργασία με τους ασθενείς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) ενημερώνουν ότι στα μέσα Μαίου σημειώθηκαν πολλά περιστατικά ελλείψεων σε χημειοθεραπευτικά φάρμακα με αποτέλεσμα να περιμένουν από τον ΙΦΕΤ να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών.

Ειδικά για την έλλειψη του βασικού αντινεοπλασματικού φαρμάκου etoposide, η ΕΛΛΟΚ ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους ασθενείς ότι κατόπιν επικοινωνίας με τον ΙΦΕΤ, φαίνεται ότι «ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την εισαγωγή της αναγκαίας ποσότητας για την κάλυψη της μηνιαίας ζήτησης  (μέχρι 6.500 δόσεις) του ανωτέρω φαρμάκου, ώστε να εξασφαλισθεί από την εβδομάδα αυτή η κανονική εκτέλεση προγραμματισμένων θεραπειών».

Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρχε το φάρμακο για τις προγραμματισμένες θεραπείες… Ή κάτι δεν καταλάβαμε;

Να σημειωθεί ότι οι ελλείψεις εμφανίστηκαν περί τα μέσα Μαΐου και δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην πραγματοποίηση πολλών χημειοθεραπειών, καθώς το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται για πολλές μορφές καρκίνου.

Στις 25 Μαΐου η ΕΛΛΟΚ ενημέρωνε:

Έχει σημειωθεί έλλειψη etoposide, βασικού αντινεοπλασματικού φαρμάκου, το οποίο χρησιμοποιείται
στη χημειοθεραπεία πολλών μορφών καρκίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το etoposide περιλαμβάνεται στη λίστα Βασικών Φαρμάκων για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (http://www.who.int/bulletin/volumes/94/10/BLT-15-163998-table-T1.html).

Το ανωτέρω φάρμακο αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ ότι βρίσκεται σε έλλειψη από 15.4.2018 έως 20.8.2018.

Σύμφωνα με προφορική ενημέρωση από τον ΕΟΦ, άδεια εισαγωγής του εν λόγω φαρμάκου από την Ισπανία έχει μόνον μια εταιρεία στη χώρα μας, και η εν λόγω ισπανική εταιρεία είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος προβλήματα παραγωγής.

Βάσει της εκτίμησης της ζήτησης για το εν λόγω φάρμακο που ορίζεται σε 5.000 δόσεις μηνιαίως, ο ΙΦΕΤ προχώρησε στην εισαγωγή περίπου 1.000-1.500 δόσεων ανά εβδομάδα, ώστε να καλυφθούν οι μηνιαίες ανάγκες των νοσοκομείων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν