Χατζηχριστοδούλου: “Δύσκολο το «παζλ» με τους τουρίστες που έρχονται διακοπές και θα βρεθούν σε καραντίνα”

  • Γιάννα Σουλάκη
τουρισμός
Συσκέψεις επί συσκέψεων πραγματοποιούν οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αλλά και της αρμόδιας υποεπιτροπής για τα θέματα του τουρισμού, με σκοπό να καταλήξουν με ποια πρωτόκολλα θα ανοίξει η χώρα μας στους επισκέπτες από το εξωτερικό, από τις 15 Ιουνίου και μετά.

Μεγαλύτερος γρίφος για τους ειδικούς είναι το πρόβλημα με τους τουρίστες, που ενώ θα έχουν επενδύσει χρήματα για να περάσουν λίγες ημέρες ξέγνοιαστες διακοπές στη χώρα μας, μπορεί να βρεθούν τελικά σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, παραδέχεται ότι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε ως χώρα για να λειτουργήσει ο τουρισμός με ασφάλεια για όλους:

“Δυστυχώς είναι ένα δύσκολο παζλ ο τουρισμός. Η πιο ασφαλής απόφαση είναι να μην υπάρξει τουρισμός καθόλου. Θα μπορέσει, όμως, να επιβιώσει η χώρα χωρίς τουρισμό; Είναι “αναγκαίο καλό”, όχι “αναγκαίο κακό” γιατί το θέλουμε και πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε, όσο καλύτερα γίνεται”, αναφέρει.

Χατζηχριστοδούλου: “Θα είναι ένας τουρισμός διαφορετικός φέτος”

Η πιθανότητα να έρθει ο τουρίστας από την άλλη άκρη της γης για να κάνει διακοπές στην Ελλάδα και να βρεθεί τελικά σε “ξενοδοχείο καραντίνας”, είναι μια μεγάλη πιθανότητα, καθώς οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πτήσεις του εξωτερικού, που θα αναδείξουν σίγουρα και θετικά κρούσματα. Μια πρώτη γεύση πήραμε με την πτήση της Δευτέρας από το Κατάρ, όπου εντοπίστηκαν 12 θετικά κρούσματα στην ίδια πτήση.

Δείτε επίσης – Σε καραντίνα 91 επιβάτες πτήσης από τη Ντόχα – 12 θετικοί στον κορωνοϊό

“Είναι μέσα στα προβλήματα που προσπαθούμε να λύσουμε”, αναφέρει ο καθηγητής Χ. Χατζηχριστοδούλου και συμπληρώνει: “Θα είναι ένας τουρισμός διαφορετικός, αυτό είναι σίγουρο και δεδομένο, από την αρχή το λέμε αυτό. Δεν θα είναι φυσιολογικός τουρισμός. Τέτοια θέματα θα υπάρξουν. Εάν από την αρχή είναι σχεδιασμένο πως θα αντιδράσουμε, θεωρώ όποιος έρχεται θα πρέπει να ξέρει ότι θα υπάρξει και αυτή η πιθανότητα. Όπως και ο θετικός. Ερχόταν να κάνει διακοπές και βρέθηκε θετικός και θα βρεθεί να κάνει καραντίνα”.

Στο “στόχαστρο” της καραντίνας, όμως, δεν θα βρεθούν μόνο οι θετικοί επιβάτες των αεροσκαφών, αλλά και οι στενές επαφές τους (close contacts), όσοι δηλαδή θα έχουν την ατυχία να ταξιδεύουν κοντά σε κάποιον θετικό ασθενή, αναφέρει ο καθηγητής:

“Κατ’ αρχήν μπαίνει το θέμα ποιοι ελέγχονται, πως ελέγχονται, πότε ελέγχονται. Τι είναι αυτός ο δειγματοληπτικός έλεγχος. Από κει και πέρα αν βρεθεί ένας θετικός σε μια πτήση, αυτό που ακολουθούμε είναι δύο θέσεις μπροστά δύο θέσεις πίσω. Μόνο τις στενές επαφές, όχι όλο το αεροπλάνο. Μετά άλλο ένα θέμα είναι αν θα υπάρξουν ξενοδοχεία καραντίνας. Όχι όμως για να κάνουν διακοπές φυσικά, η καραντίνα είναι καραντίνα. Αυτό είναι θέμα. Αν βρεθεί θετικός τι κάνει; θα κάνει καραντίνα, ναι! Θα τον αφήσουμε να κυκλοφορήσει; Όχι! Εάν είναι στους close contacts που είναι μέσα στο αεροπλάνο, στο οποίο βρέθηκε άρρωστος με κορωνοϊό, και αυτοί πρέπει να κάνουν καραντίνα”.

“Η μόνη ασφαλής λύση -που δεν θέλουμε- είναι να μην ανοίξουμε καθόλου”

Σημαντική παράμετρος για τον τουρισμό είναι και η αυξημένες πιθανότητες αναζωπύρωσης της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα και σε τοπικούς πληθυσμούς, με εισερχόμενα κρούσματα που τυχόν θα διαφύγουν από τον δειγματοληπτικό έλεγχο, ή κατά τον έλεγχο θα βρίσκονται στο στάδιο της επώασης και δεν θα έχουν αναπτύξει ακόμη συμπτώματα.

Η επιλογή τουριστών, δίνει μια πρώτη ασφάλεια, αλλά όχι απόλυτη, αναφέρει ο καθηγητής επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου:

“Θα πάρεις τουρίστες από χώρες που θεωρούνται πιο ασφαλείς. Αλλά πάντα υπάρχει κίνδυνος για εισαγωγή κρουσμάτων, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Δεν μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στον τοπικό πληθυσμό, από τον τουρισμό. Η μόνη βεβαίωση που μπορεί να έχει κάποιος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, είναι να μην ανοίξει τη χώρα. Το θέλουμε αυτό; Δεν το θέλουμε αυτό. Η χώρα στηρίζεται στον τουρισμό. Άρα θα ανοίξουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια γίνεται. Θα έχουμε έτοιμα πρωτόκολλα. Μηδενικός κίνδυνος θα υπάρξει όταν κλείσουμε τα πάντα. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε”

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Πώς μεταδίδεται ο ιός στο αεροσκάφος από μολυσμένο ασθενή

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι δεν μας δίνουν μεγάλη ασφάλεια, αλλά ακόμη και όλους τους τουρίστες να υποβάλαμε σε τεστ για κορωνοϊό, πάλι δεν θα ήμασταν 100% ασφαλείς, αναφέρει ο ειδικός:

“Ακόμη και όλους να τους ελέγχαμε πάλι δεν θα είχαμε ασφάλεια. Ακόμη κι αν είχαμε τη δυνατότητα, που δεν την έχουμε, να ελέγχαμε όλους τους τουρίστες, π.χ. 3 εκατομ. τουρίστες. Κι αυτό δεν σου δίνει ασφάλεια. Μπορεί να είναι στο χρόνο επώασης όταν θα τους κάνεις το τεστ”, καταλήγει.