Χατζηχριστοδούλου: «Δεν μας αρέσουν τα πρόστιμα, αλλά είναι τρόπος να εφαρμόζονται τα μέτρα»

  • Γιάννα Σουλάκη
μέτρα
Την ανάγκη επιβολής προστίμων με αποκλειστικό σκοπό την πειθαρχία στα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού και τον έλεγχο της νόσου COVID-19, επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

«Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα. Όχι μόνο σ’ αυτό το μαγαζί στη Μύκονο, αλλά και στο κοινό», αναφέρει ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μετά την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και τα φαινόμενα κατάργησης των κοινωνικών αποστάσεων σε μπαρ και χώρους εστίασης στα νησιά.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Κίνδυνος για τη χώρα από τα μπαρ «εστίες υπερμετάδοσης» και τους τουρίστες

«Όπου είναι υποχρεωτικό, είναι υποχρεωτικό. Κι εγώ μπήκα στο μετρό, έβαλα τη μάσκα μου. Και στα πλοία είναι υποχρεωτικό. Στη δημόσια υγεία δεν μας αρέσουν τα πρόστιμα, ούτε το θέλουμε. Αλλά είναι ένας τρόπος για να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αλλιώς θα το βρούμε μπροστά μας», αναφέρει ο καθηγητής, ο οποίος είναι επικεφαλής υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας που εισηγείται τα μέτρα για τον τουρισμό.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τονίζει ότι υπήρξε εφησυχασμός στους πολίτες το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας του χαμηλού αριθμού κρουσμάτων στη χώρα:

«Όσο είχαμε δύο κρούσματα, λέγαμε “τελειώσαμε με τον κορωνοϊό”. Εφ’ όσον έχουμε επικοινωνία -που δεν μπορούμε να μην έχουμε επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο- ακόμα και όλους τους τουρίστες να ελέγξουμε -που δεν μπορούμε- κάποιοι θα είναι στο χρόνο επώασης. Οι Γερμανοί που ήρθαν ήταν θετικοί, αλλά κάποιοι άλλοι που θα έρθουν θα είναι στο χρόνο επώασης και δεν θα τους “πιάσουν” τα τεστ. Και εάν πάνε σε χώρους που υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός ο ιός θα μεταδοθεί. Κι εκεί θα έχουμε εξάρσεις κρουσμάτων. Άρα εξαρτάται από εμάς να τηρήσουμε τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν θεσπιστεί», αναφέρει ο καθηγητής κ. Χατζηχριστοδούλου.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: 97 τα νέα κρούσματα – Επανήλθε η καθημερινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ

Πέτσας: «Δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση στη Δημόσια Υγεία»

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, αλλά και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, μετά την ευρεία σύσκεψη που έγινε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων και η λήψη πρόσθετων μέτρων, όπου χρειαστεί.

«Σε χώρους που υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός ο ιός θα μεταδοθεί αν δεν τηρούνται τα μέτρα. Κι εκεί θα έχουμε εξάρσεις κρουσμάτων. Άρα εξαρτάται από εμάς να τηρήσουμε τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν θεσπιστεί. Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό», κατέληξαν ομόφωνα οι επιτελείς της κυβέρνησης μετά τη σύσκεψη.

Δείτε επίσης – Σύσκεψη Μαξίμου για κορωνοϊό: Ενταντικοποίηση των ελέγχων μετά την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Στέλιος Πέτσας, τα τεστ έχουν ξεπεράσει τις 226.000 μέχρι σήμερα. Μόνο στην περιοχή της Ξάνθης τις τελευταίες μέρες έγιναν 3.013 τεστ και από αυτά τα τεστ ανιχνεύθηκαν 29 κρούσματα από τα οποία τα περισσότερα ήταν χωρίς συμπτώματα.  Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό μέχρι τις 15 Ιουνίου,  ο κ. Πέτσας είπε ότι, η χώρα μας εξακολουθεί να εφαρμόζει καθολικά τεστ για όλες τις πτήσεις. Από τους εκτεταμένους αυτούς ελέγχους εντοπίστηκαν 30 κρούσματα σε 1.300 τεστ διαφόρων πτήσεων από το εξωτερικό.

“Αντιλαμβανόμαστε από αυτά τα μεγέθη ότι η εξέλιξη της πανδημίας κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Παραμένουμε όμως σε εγρήγορση. Ετοιμαζόμαστε τώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων και των πυλών της χώρας στους επισκέπτες της”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.