Χασμουρητό: Γιατί είναι πιο «κολλητικό» για τις γυναίκες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
χασμουρητό
Γυναίκες και άνδρες χασμουριούνται το ίδιο από μόνοι τους, όμως όταν το χασμουρητό τους είναι κολλητικό, επειδή βλέπουν άλλους γύρω τους να χασμουριούνται, τότε οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα.

Το χασμουρητό είναι πιο κολλητικό μεταξύ φίλων και συγγενών παρά μεταξύ ξένων, ενώ συμβαίνει και σε πιθήκους που είναι συγγενείς των ανθρώπων, όπως οι χιμπατζήδες. Επίσης οι άνθρωποι μπορούν να χασμουρηθούν ακόμη κι αν απλώς διαβάζουν ή σκέφτονται για κάποιον άλλο που χασμουριέται.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής την Ελιζαμπέτα Παλάγκι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Πίζα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Open Science» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το «Science» και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», ανέλυσαν πάνω από 4.000 χασμουρητά σε τρένα, αεροπλάνα, εστιατόρια, γραφεία κ.α.

Οι ερευνητές παρακαλουθούσαν αν κάποιος ή κάποια χασμουριόταν και κάτα πόσο οι γύρω του τον μιμούνταν μέσα στο επόμενο τρίλεπτο. Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες «κολλάνε» το χασμουρητό σε ποσοστό περίπου 55% (δηλαδή πάνω από τις μισές φορές θα χασμουρηθούν αν κάποιος γύρω τους χασμουριέται), ενώ στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόνο 40%.

Το χασμουρητό θεωρείται σημάδι ενσυναίσθησης για τον άλλο και με δεδομένο ότι, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, οι γυναίκες τείνουν να νιώθουν τα συναισθήματα των άλλων περισσότερο από τους άνδρες, το «κόλλημα» του χασμουρητού εντάσσεται μάλλον σε αυτή ακριβώς την αυξημένη ευαισθησία απέναντι στους γύρω τους.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ