Χαρδαλιάς: Τι θα γίνει την Καθαρή Δευτέρα – Ποιες περιοχές μπαίνουν σε βαθύ κόκκινο

  • Γιάννα Σουλάκη
Χαρδαλιάς
Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Δευτέρα θα ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, καθώς και για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία, ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Δεν αλλάζει τίποτα την Καθαρά Δευτέρα ως προς τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στις περιοχές τις χώρας που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο, όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. της Παρασκευής, ωστόσο είπε ότι υπάρχουν κάποιοι πολίτες που τελικά θα μπορέσουν να πετάξουν χαρταετό.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι:

  • Δεν επιτρέπονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται (πχ μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία κοκ)
  • Οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης και ATM τραπεζών πραγματοποιούνται μόνο εντός του Δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας
  • Παράλληλα, οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί μπορούν να ζητούν διευκρινίσεις.

Ως εκ τούτου, «το έθιμο του χαρταετού επομένως, μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους», διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος τόνισε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας την Καθαρά Δευτέρα θα ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, καθώς και για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Και από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου.

Υπενθυμίζεται ότι για Σάββατο και την Κυριακή, η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη ξεκινά από τις 7 το απόγευμα και διαρκεί ως τις 5 το πρωί, όπως κάθε Σαββατοκύριακο.

Επιστροφή στην τηλεκπαίδευση για ολα τα σχολεία

Κλείνουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα για δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς. «Η Επιτροπή εισηγήθηκε η εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια) να συνεχιστεί υπό το καθεστώς τηλεκπαίδευσης μέχρι τις 29 Μαρτίου σε όλη την επικράτεια», είπε ο υφυπουοργός.

Οπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει διότι το επιδημιολογικό φορτίο σε όλο τη χώρα είναι εξαιρετικά υψηλό, και ως εκ τούτου κατά το διάστημα αυτό «θα επικαιροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με αφορμή την αύξηση της μεταδοτικότητας, την κυκλοφορία των νέων μεταλλάξεων, την αύξηση των επιδημικών εξάρσεων σε σχολικές μονάδες πέραν του αναμενόμενου για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, σε περιοχές που λειτουργούσαν διά ζώσης».

Παράλληλα, προτείνεται η ενίσχυση της διαδικασίας του testing στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές προκειμένου να αρχίσει η δια ζώσης εκπαίδευση με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο. Σημειώνεται ότι του μέτρου εξαιρούνται τα ειδικά σχολεία, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν δια ζώσης.

Ποιες περιοχές μπαίνουν σε αυστηρό lockdown

Ο ίδιος ανακοίνωσε και τις περιοχές της χώρας που παραμένουν σε αυστηρό lockdown, αλλά και αυτές που βάφονται με βαθύ κόκκινο χρώμα και λαμβάνονται νέα, αυστηρότερα μέτρα.

Σύμφωνα με όσα είπε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν:

1. η Περιφέρεια Αττικής, 2. οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, 3. οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου), Φθιώτιδας και Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, 4. οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, 5. η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, 6. οι Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου, 7. η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, 8. η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, 9. η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξαιρουμένου του Δήμου Μεγανησίου, καθώς και 10. ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, 11. ο Δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, 12. ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και 13. ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, από τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου και μέχρι τη Δευτέρα 22 Μαρτίου οι ακόλουθες περιοχές:

– Οι Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου

– Οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων

– ο δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

– ο δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων

– και ο δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων

Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), όπου μετά και από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, αποφασίστηκε ότι από την Τρίτη 16 Μαρτίου αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. Επίσης, όσον αφορά στην λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων, τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν ομόφωνα την επαναλειτουργία τους από Τρίτη 16 Μαρτίου, με προγραμματισμένα ραντεβού, ώστε να επιλυθούν προβλήματα καθημερινότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία τους και να προστατευθεί παράλληλα, η Δημόσια Υγεία. Επιπρόσθετα, κατά της συνεδρίαση της Παρασκευής, η Επιτροπή εξέφρασε θετική άποψη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.