Χαρδαλιάς: Πώς και πότε θα γίνονται τοπικά lockdown μέσα στο καλοκαίρι

  • Γιάννα Σουλάκη
lockdown
Ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης ενεργοποιεί από τη Δευτέρα 31 Μαΐου σε συνεργασία με την Επιτροπή Επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ο νέος τρόπος επιτήρησης της πανδημίας καταγράφεται πλέον σε ειδική ιστοσελίδα, ενώ προβλέπει και ειδικά πρωτόκολλα για τα τοπικά lockdown, σε περιοχές που θα παρατηρηθούν εξάρσεις της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι.

Την ερχόμενη Δευτέρα,  ενεργοποιείται «ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, διαφάνειας και ενδυνάμωσης των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης  αλλά και των ξένων αρχών, για την πορεία της πανδημίας τόσο σε επίπεδο επικράτειας όσο και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας», όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση της Παρασκευής.

Ποια μέτρα θα λαμβάνονται σε περίπτωση αύξηση κρουσμάτων

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 24:00 μέχρι και τις 06:00
  • Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται αποκλειστικά σε υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνον καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο με όλα τα προβλεπόμενα αυστηρά πρωτόκολλα που προβλέπονται βάσει ΕΟΔΥ για την εστίαση.
  • Μέγιστος αριθμός ατόμων τέσσερα (4) άτομα ανά τραπέζι, πλην οικογενειών που επιτρέπονται έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδηλώσεις (live party, πανηγύρεις, λιτανείες, συναυλίες)
  • Απαγόρευση της συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων τόσο σε δημόσιο όσο και ιδιωτικό χώρο.
  • Αναστολή των οικοδομικών εργασιών.
  • Αναστολή θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες με την παρουσία έως και εννιά ατόμων και τους θρησκευτικούς λειτουργούς

Η νέα ιστοσελίδα Covid-19.gov.gr της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα covid-19.gov.gr αλλά και στις ιστοσελίδες της πολιτικής προστασίας και του ΕΟΔΥ, θα μπορεί κάθε πολίτης της χώρας να παρακολουθεί 4 κρίσιμους δείκτες:

  1. τον δείκτη θετικότητας (δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται σε κάθε περιοχή)
  2. τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση
  3. την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα
  4. και τέλος το επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού στην κάθε περιοχή της χώρας με τουλάχιστον μια δόση.

Οι παραπάνω δείκτες θα αποτυπώνουν μια καθαρή εικόνα για την πορεία της πανδημίας και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται κάποια τοπική έξαρση που αξιολογείται ως επικίνδυνη από την ομάδα των επιδημιολόγων και των ιχνηλατών της πολιτικής προστασίας και του ΕΟΔΥ.

Η Επιτροπή των Επιδημιολόγων συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση για τη διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Χαρδαλιάς: «Επαναλειτουργούν τα γυμναστήρια»

Την απόφαση για επαναλειτουργία των γυμναστηρίων με το συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο από τη Δευτέρα 31 Μαΐου, ανακοίνωσε επίσης ο υφυπουργός ΠΠ.

Σημείωσε πως θα ανακοινωθούν κάποιες αλλαγές τις επόμενες ώρες στο πρωτόκολλο σε σχέση με συγκεκριμένους τύπους ασκήσεων κατά τις όποιες δεν είναι δυνατή η χρήση μάσκας.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η χρήση των γηπέδων 5χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθρους χώρους από τη Δευτέρα 31 Μαΐου, από ερασιτέχνες αθλούμενους και μόνο και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους επαγγελματίες αθλητές.

Έξαλλος ο υφυπουργός Π.Π. για το «αντάρτικο» των καταστηματαρχών εστίασης με τη μουσική

Σε έντονους τόνους επέλεξε να απαντήσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το «αντάρτικο» που ετοιμάζουν καταστήματα εστίασης, κάνοντας μέσα στο Σαββατοκύριακο χρήση μουσικής στα μαγαζιά τους, όπως ανέφερε δημοσιογράφος.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε με έντονο ύφος ότι η άποψη ότι «η μουσική δεν κολλάει» είναι επιπόλαιη και ειρωνική και όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο δεν γνωρίζουμε ότι η μουσική βοηθά στη διασπορά του κορονοϊού σε ένα χώρο και αυξάνει τη μεταδοτικότητα.

«Οταν υπάρχει μουσική σημαίνει ότι θα τραγουδήσω και θα βγάλω μεγαλύτερα σταγονίδια από το στόμα και να επηρεάσω και τα διπλανά τραπέζια. Επίσης, να μην ακούω καλά τον διπλανό μου και να φωνάζω πιο δυνατά όταν μιλάω, κάτι που έχει το ίδιο αποτέλεσμα», σημείωσε.