Χαρδαλιάς: Παρατείνεται το lockdown στη χώρα – Όλες οι «κόκκινες» περιοχές

  • Γιάννα Σουλάκη
Χαρδαλιάς
Τα υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Δείτε ποιες περιοχές βρίσκονται στα "κόκκινα" σε όλη τη χώρα

Από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ. Παρατείνονται τα μέτρα σε όλη τη χώρα, όπως η μετακίνηση από νομό σε νομό, τα SMS και οι έντυπες δηλώσεις και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Τα παραπάνω δήλωσε ο υφυπουργός ΠΠ, Νίκος Χαρδαλιάς. Τόνισε, επίσης ότι η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Ταυτόχρονα, δίδεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους να πάνε εντός 72 ωρών να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες εφόσον το επιθυμούν, με απαραίτητο αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το TAXISNET.

Τι θα γίνει με κυνήγι – ψάρεμα

Σχετικά με το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος και αποφασίστηκε παράταση της απαγόρευσης τους. Η παράταση της απαγόρευσης δεν ισχύει για το κυνήγι στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας.

Στην περίπτωση αυτή, το κυνήγι αγριόχοιρου επιτρέπεται εντός της περιφερειακής ενότητας και έως τέσσερα άτομα – δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων ανάκληση της άδειας και απαγόρευση λήψης άδειας κυνηγίου για μία τριετία.

Άλλα μέτρα:

  • Στα ταξί, επιτρέπονται 2 επιβαίνοντες πλέον πλην του οδηγού.
  • Επιτρέπεται, σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας για εργασίες επισκευών και συντήρησης.
  • Σε ό,τι αφορά στα σχολεία στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το σύστημα της τηλε-εκπαίδευσης, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης.
  • Επίσης, από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play) υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Άρση σκληρού lockdown

Όσον αφορά στις επιβαρυμένες περιοχές, αίρονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, σε περιοχές στις οποίες υπάρχει μείωση του επιδημιολογικού φορτίου. Συγκεκριμένα στις Τοπικές Κοινοτήτες Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του Δήμου Σητείας Λασιθίου, στη νήσο Κάλυμνο και στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, αποφασίστηκε να μην δοθεί παράταση στα επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

Χαρδαλιάς: Αυτές είναι οι «κόκκινες» περιοχές

Αντίθετα, τα μέτρα παρατείνονται για μια εβδομάδα ακόμα, καθώς το ιικό φορτίο δεν έχει υποχωρήσει στον επιθυμητό βαθμό, στις ακόλουθες περιοχές:

  • στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 114 ενεργά κρούσματα και από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 182 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, και
  • στην Περιφερειακής Ενότητα Λέσβου, που έχει αυτή τη στιγμή 59 ενεργά κρούσματα με 112 στενές επαφές.

Τα μέτρα παρατείνονται επίσης:

  • στο Δήμο Σπάρτης, που έχει 49 ενεργά κρούσματα,
  • στο Δήμο Εορδαίας καθώς και στη Δημοτική Κοινότητα Κρόκου του Δήμου Κοζάνης και την Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, που έχουν αυτή τη στιγμή 66, 33 και 13 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα.

SOS για τον Δήμο Αχαρνών

Παράταση των μέτρων αποφασίστηκε επίσης τόσο για το Δήμο Ασπροπύργου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, που έχει 78 ενεργά κρούσματα, όσο και για το Δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Σχετικά με το Δήμο Αχαρνών, τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς αντί να παρατηρείται μείωση, την τελευταία εβδομάδα έχουμε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Χθες για παράδειγμα υπήρχαν 175 ενεργά κρούσματα έναντι 166 πριν από μία εβδομάδα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε έκκληση στους κατοίκους του Δήμου για αυστηρή τήρηση των μέτρων, «μια και οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση της διασποράς την επόμενη εβδομάδα θα κάνει αναγκαία ακόμη μεγαλύτερη αυστηροποίηση των περιορισμών και πιθανή άρση του click away».

Επιπλέον, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου το πρωί στις 6 και έως τη 1 Φεβρουαρίου ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τον οικισμό Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών στους Δήμους Κομοτηνής και Μαρώνειας-Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στο Δήμο Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στο Δήμο Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιάς, στις περιοχές αυτές έχουν εντοπιστεί μικρά clusters (συρροές δηλαδή κρουσμάτων), ενώ τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές αυτές παρουσιάζει μικρές μεν αλλά σημαντικές αυξητικές τάσεις.

Τέλος, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, όσοι το επιθυμούν μπορούν να κάνουν αίτηση για δωρεάν, δειγματοληπτικό έλεγχο για Covid-19 στην πλατφόρμα testing.gov.gr. Σημειώνεται ότι αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι όσοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα, καθώς στόχος είναι ο εντοπισμός ασυμπτωματικών φορέων. «Η συμμετοχή όλων είναι πολύτιμη, καθώς συμβάλλει στο να έχουν οι ειδικοί μας μια καλύτερη εικόνα της διασποράς στη χώρα μας», δήλωσε ο υφυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν