Χαρδαλιάς: Όλα τα νέα ανοίγματα – Οι περιοχές που εισέρχονται σε «βαθύ κόκκινο»

  • Γιάννα Σουλάκη
lockdown
Τον νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας και τα νέα ανοίγματα στον πολιτισμό και την εκπαίδευση, παρουσίασε το απόγευμα της Παρασκευής κατά τη διάρκεια της ενημέρωση των 6 μ.μ. ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, ο κορονοϊός δεν έχει φύγει ακόμη από τη ζωή μας, καθώς πολλές περιοχές της χώρας συνεχίζουν να παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο με συνέπεια να μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο».

Η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας, επιτρέπει την σταδιακή επανέναρξη δραστηριοτήτων, καθώς αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται σε 10 Περιφερειακές Ενότητες, ενώ σε τρεις το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερό και σε 61 Περιφερειακές Ενότητες υποχωρεί, σημείωσε ο υφυπουργός.

Ο οδικός χάρτης σταδιακής άρσης του lockdown

Παράλληλα παρουσίασε και τον οδικό χάρτη σταδιακής άρσης του lockdown. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα χαλάρωσης, προβλέπεται:

  • από αύριο Σάββατο 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες.
  • από αύριο μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ., σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια. Υπενθυμίζουμε ότι τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό) καλούνται να προσέλθουν στο σχολείο έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ.
  • τα selftests διατίθενται δωρεάν και διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης.
  • από τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • από τις 10 Μαΐου- επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
  • από 17 Μαΐου επανεκκινούν οι πρακτικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.
  • τα μουσεία ανοίγουν στις 14 Μαΐου βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου.
  • τα θερινά σινεμά και οι Κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους ξεκινούν στις 21 Μαΐου, με πληρότητα 75%.
  • τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου. Αφορά μόνο καθήμενους, όχι ορθίους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία.
  • τα ωδεία επαναλειτουργούν με αναλογία 1:1 από τις 17 Μαΐου.
  • οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί επαναλειτουργούν στις 17 Μαΐου, προκειμένου να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών.

Σε ποιες περιοχές αυξήθηκε το επιδημιολογικό φορτίο

Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται στο δήμο Βισαλτίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και στον δήμο Μεσολογγίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού να ταχθεί ομόφωνα υπέρ της ένταξης των περιοχών αυτών στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από αύριο το πρωί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα στο Μεσολόγγι παρατηρείται, τις τελευταίες ημέρες, μια επιθετική, εκθετική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, τα οποία έχουν αυξηθεί σε 233 όταν στις 27 Απριλίου ήταν 49, δηλαδή τα κρούσματα έχουν σχεδόν πενταπλαστιαστεί μέσα σε 10 ημέρες.

«Η κατάσταση στο Μεσολόγγι καθώς και στις γύρω περιοχές όπως το Αγρίνιο και το Αιτωλικό, δείχνει εξαιρετικά ανησυχητική, με μεγάλη διασπορά, πολλές συρροές μέσα στην κοινότητα. Καλούμε τόσο τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου, όσο και της Καλύμνου να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να επιμείνουν στην καθολική και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εκπτώσεις. Η κατάσταση ειδικά στις δύο αυτές περιοχές είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν: η Περιφέρεια Αττικής (εξαιρουμένων των Δήμων Αγκιστρίου, Υδρας, Κυθήρων και Σπετσών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων), οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ευρυτανίας οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κιλκίς η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης οι Περιφερειακές Ενότητες Θάσου και Καβάλας η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ο δήμος Φαιστού της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου οι δήμοι Σερρών και Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ο δήμος Καστοριάς ο δήμος Ξάνθης οι δήμοι Μαρωνείας-Σαπών και Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και ο δήμος Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Κάλυμνος από προχθές και μέχρι τη Δευτέρα 17 Μαΐου στις 6 το πρωί βρίσκεται σε καθολικό lockdown.

«Σημειώνεται ότι με δεδομένη την ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση του Δήμου Καλυμνίων, η Επιτροπή εισηγήθηκε την αναστολή λειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στον εν λόγω Δήμο για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγεία και περιορισμού της νόσου. Άρα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στη Κάλυμνο από Δευτέρα.  Επίσης, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου σε καθολικό lockdown -αντίστοιχο της Καλύμνου- μπαίνει και ο Οικισμός Καστανιών της Δημοτικής Ενότητας Βύσσας του Δήμου Ορεστιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Τα αποτελέσματα των τεστ ήταν πραγματικά ανησυχητικά», ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ποιες περιοχές βγαίνουν από το «βαθύ κόκκινο»

Την ίδια στιγμή, λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής τους εικόνας, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να κατέβουν επίπεδο και από το βαθύ κόκκινο να ενταχθούν στο κόκκινο, οι ακόλουθες περιοχές:

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 69,44%. Στο κόκκινο -από το βαθύ κόκκινο- κατεβαίνει και ο Δήμος Διδυμοτείχου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 75,28%. Στο κόκκινο κατεβαίνουν και οι Δήμοι Πέλλας, Έδεσσας και Αλμωπίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 68,41%, 53,33% και 73,91% αντίστοιχα.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσεται, επίσης, ο Δήμος Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά στα 79,26%, καθώς και ο δήμος Ορεστίδας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 77,27%.

Επίπεδο κατεβαίνει και εντάσσεται στο κόκκινο ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, που παρατηρείται μείωση των ενεργών κρουσμάτων της τάξεως του 44,44%, καθώς και Οι δήμοι Αιγιαλίας, Δυτικής Αχαΐας και Καλαβρύτων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 65 %, 81% και 85, % αντίστοιχα σε σχέση με το μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατεβαίνει και ο Δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 80% περίπου.

Επίπεδο κατεβαίνουν και εντάσσονται στο κόκκινο οι Δήμοι Μεγαλόπολης, Βόρειας Κυνουρίας, Νότιας Κυνουρίας και Γορτυνίας της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, όπου παρατηρείται αισθητή μείωση των ενεργών κρουσμάτων. Στο κόκκινο από το βαθύ κόκκινο κατεβαίνουν επίσης οι Δήμοι Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, Βέλου – Βόχας και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται οι Δήμοι Μυλοποτάμου και Αμαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης. Από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατεβαίνουν και εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) οι Δήμοι Χανίων και Κισσάμου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 36,89% και 44,44% αντίστοιχα σε σχέση με το μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης.