Χαρδαλιάς – Μιχαηλίδου: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για πολίτες και ηλικιωμένους

  • Γιάννα Σουλάκη
μέτρα
Νέα μέτρα για την προστασία των πολιτών και κυρίως των ηλικιωμένων απέναντι στην πανδημία COVID-19 εξήγγειλαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς και η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σε αυστηροποίηση του πλαισίου των μέτρων που ισχύουν στις μονάδες φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων προχωρά η κυβέρνηση, μετά τις συρροές κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στους οίκους ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι και στον Εύοσμο και οδήγησαν σε μόλυνση και θάνατο από COVID-19, ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

Τα μέτρα ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία συμμετείχε στην τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας, μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Γκίκα Μαγιορκίνη.

Νίκος Χαρδαλιάς: Που λαμβάνονται νέα μέτρα και που υπάρχει παράταση

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Π.Π. Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε παράταση μέτρων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα:

Επιβάλλονται ειδικά περιοριστικά μέτρα σε Λέσβο και Ζάκυνθο εξαιτίας του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, ενώ για 14 ημέρες παρατείνονται:

– Οι περιορισμοί στον αριθμό πελατών στα καταστήματα ανάλογα με τα τετραγωνικά

– Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

– Τα μέτρα προστασίας σε παραλίες

– Τα μέτρα για τις εκκλησίες

– Παρατείνονται επίσης τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν, ήδη, σε Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Σαντορίνη και Χαλκιδική

Παρατείνονται, επίση:

  • η αναστολή πανηγυριών και ανοιχτών εκδηλώσεων, αναστολή εκδηλώσεων με όρθιο κοινό
  • Η αναστολή επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία, γηροκομεία
  • Τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών και Προσφύγων (ΚΥΤ)
  • Έως 15/9 παρατείνεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος εισερχομένων από το εξωτερικό
  • Παρατείνεται η ισχύς των προυποθέσεων εισόδου από τα χερσαία σύνορα

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η υποχρέωση για αρνητικο PCR για όσους έρχονται από Ολλανδία, ενώ επιβάλλεται διακοπή πτήσεων από Βαρκελώνη και Καταλονία.

Δόμνα Μιχαηλίδου: Τα μέτρα για την προστασία των ηλικιωμένων

H υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου υπογράμμισε: «Μετά από στενές διαβουλεύσεις και στενή συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, το Υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία, τον ΕΟΔΥ, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τις περιφέρειες και φυσικά υπό τις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού καταρτίσαμε μία δέσμη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τους ηλικιωμένους συμπολίτες, τις μανάδες και τους πατεράδες μας».

«H προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας είναι το πρώτο μας μέλημα», εξήγησε.

Τα νέα μέτρα κινούνται σε δύο άξονες και είναι τα εξής:

1ον. Επικαιροποιούνται οι κανόνες γενικής λειτουργίας μονάδων. Ανάμεσα σε άλλα θα προβλέπονται:

  • Οι αυστηρές προϋποθέσεις για τις νέες εισαγωγές φιλοξενούμενων σε μονάδες
  • Η δημιουργία ομάδων προσωπικού που η κάθε μια θα φροντίζει συγκεκριμένους φιλοξενούμενους.
  • Οι ηλικιωμένοι θα τρώνε χωριστά στο δωμάτιο, εφ’ όσον στην τραπεζαρία δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Θα προβλέπεται επίσης:

  • Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των φιλοξενούμενων και για άλλες ασθένειες, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
  • Η σύσταση το προσωπικό να μην εργάζεται σε παραπάνω από μια μονάδες ταυτόχρονα καθώς και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

2ον. Διαμορφώνεται ειδικό πρωτοκόλλο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος το οποίο προβλέπει λεπτομερείς κανόνες αντιμετώπισης κρούσματος τόσο εντός δομής, όταν είναι ήπια τα συμπτώματα όσο και αναλυτικά η διαδικασία μεταφοράς του για νοσηλεία.

Σε περιπτώσεις κρουσμάτων προβλέπονται μέτρα όπως:

  • Υποχρεωτικός έλεγχος για κορoνοϊό όλου του προσωπικού για 2 εβδομάδες.
  • Σε περίπτωση πολλαπλών κρουσμάτων στο προσωπικό προβλέπεται η αντικατάσταση του είτε από ειδικές λίστες έκτακτου προσωπικού είτε από ομάδα παρέμβασης που συστήσαμε με τον ΕΟΔΥ.

3ον. Καθιερώνεται ειδικό ερωτηματολόγιο για το προσωπικό στις δομές το οποίο θα συμπληρώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι ώστε να γίνεται ευκολότερα η αναγνώριση της προέλευσης των κρουσμάτων.

Το ερωτηματολόγιο αυτό θα συνοδεύεται από αυστηρό έλεγχο όλου του προσωπικού:

  • Καθημερινή θερμομέτρηση κατά την είσοδο και αρχείο μετρήσεων.
  • Τεστ covid δειγματοληπτικά.
  • Υποχρεωτικό test στο προσωπικό που επανέρχεται στην εργασία μετά από άδεια.

4ον. Το Υπουργείο Εργασίας, επίσης προβαίνει στη:

Σύνταξη Κώδικα ασφαλούς συμπεριφοράς του προσωπικού εκτός δομών, όπου επιβάλλεται η τήρηση βασικών προφυλάξεων σε όλες τις δραστηριότητες του προσωπικού, ακόμη και εκτός των δομών και η χρήση προστατευτικών μέσων (όπως μάσκες) σε όλες τις δραστηριότητές του.

5ον. Διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους εργαζομένους. Το εκπαιδευτικό αυτό υλικό θα αναρτηθεί στις αντίστοιχες ιστοσελίδες του ΕΟΔΥ και των Περιφερειών.

  • Ειδικότερα σε ο,τι αφορά τα μέτρα ατομικής προστασίας, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το Υπουργείο Εργασίας θα καλυφθεί το κόστος για τη χορήγηση των απαραίτητων υλικών και ειδικότερα μασκών και γαντιών σε όλο το προσωπικό και τους φιλοξενούμενους σε κάθε δομή της χώρας. Πρόκειται για υλικό ατομικής προστασίας που θα καλύψει τις ανάγκες 14.000 περίπου ηλικιωμένων και σχεδόν 6.000 εργαζομένων στις δομές.

Επίσης:

Καθιερώνονται συντονισμένοι και συχνοί έλεγχοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για την τήρηση των προβλεπόμενων οδηγιών. Οι σχετικοί έλεγχοι θα διενεργούνται από τα αρμόδια όργανα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του Ε.Ο.Δ.Υ., της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Πολίτη, τις Περιφέρειες και με κεντρικό συντονισμό από το Υπουργείο Εργασίας.

«Σε αυτό το πλαίσιο και αναγνωρίζοντας την αυξημένη ευαλωτότητα των συμπολιτών μας της τρίτης ηλικίας, προχωράμε και στην αύξηση των προστίμων. Αν και οι έλεγχοι αυτοί έχουν πρώτα από όλα προληπτικό χαρακτήρα, είναι σημαντικό για όλους να καταλάβουμε ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν σε κανέναν μας ελαστικότητα στην άσκηση των καθηκόντων μας», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας κ. Μιχαηλίδου.