Χαρδαλιάς – Μαγιορκίνης: Νέα μέτρα σε επιβαρυμένες Περιφέρειες και στην Αττική – Ο ιός παραμένει επικίνδυνος

  • Γιάννα Σουλάκη
Χαρδαλιάς
Μαγιορκίνης - Χαρδαλιάς και πάλι στη σημερινή ενημέρωση του κορονοϊού στο Υπουργείο Υγείας, με νέα μέτρα και επιστημονικές διευκρινίσεις για την πανδημία.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι δεν επιβεβαιώνεται ότι ο ιός έχει εξασθενήσει και είναι λιγότερο θανατηφόρος. Επίσης, υπογράμμισε ότι παραμένει επικίνδυνος όσο και τον περασμένο Μάρτιο. Επίσης, τόνισε ότι το επίκεντρο της πανδημίας είναι στην Αττική.

Όσον αφορά στα μέτρα, επισήμανε, ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι το προτελευταίο μέτρο, ενώ επανέλαβε πως το lockdown παραμένει το ύστατο. Στην συνέχεια προχώρησε σε συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες λέγοντας ότι θα πρέπει να προστατευτούν όσο γίνεται περισσότερο, ενώ σημείωσε ακόμη πως “δεν είμαστε στο σημείο για πιο σκληρά μέτρα και δεν χρειάζεται ακόμα να τα εφαρμόσουμε”.

Ο καθηγητής  Μαγιορκίνης, συμπλήρωσε ότι ο αριθμός των θανάτων αλλά και των κρουσμάτων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε μεγάλη αύξηση, οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον γίνονται περισσότερα τεστ, κατά το οποία εντοπίζονται ακόμη και οι ασυμπτωματικοί φορείς.

Για τις ΜΕΘ είπε ότι αν φτάσουμε στους 200 διασωληνωμένους μπορεί να δούμε και 15 με 20 θανάτους την ημέρα. “Το γεγονός ότι είδαμε πολλούς θανάτους δεν σημαίνει ότι από αυτούς τους θανάτους μειώθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων”, είπε χαρακτηριστικά.

Χαρδαλιάς: Περιορισμός στη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης

Νέα μέτρα εξήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς για την Αττική και τις περιοχές όπου ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι από αύριο Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα ανοίγουν στις 5 το πρωί αντί στις 7 πμ, ενώ από τα μεσάνυχτα έως τις 5 τα ξημερώματα δεν θα λειτουργεί κανένα κατάστημα λιανικής πώλησης, όπως περίπτερα, κάβες, ψιλικά. Εξαιρούνται φαρμακεία και πρατήρια καυσίμων.

Επίσης ανακοίνωσε για την περιφέρεια Τρικάλων ότι από αύριο στις 5 το πρωί τίθεται σε ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων, με τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, ενώ ισχύουν και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

Μαγιορκίνης: Ο ιός παραμένει επικίνδυνος όσο και στην πρώτη φάση της πανδημίας

Η Αττική παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα μας, ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ σημείωσε ότι ο ΕΟΔΥ θα συνεχίσει να πραγματοποιεί εκτεταμένους εργαστηριακούς ελέγχους στο κέντρο της πρωτεύουσας όπως έγινε και σήμερα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ.Μαγιορκίνη σήμερα πραγματοποιήθηκαν 600 τεστ στο κέντρο της Αθήνας εκ των οποίων το 1% ήταν θετικό. Ειδικότερα όπως είπε βρέθηκαν 6 άτομα θετικά στα rapid test, 4 Έλληνες και 2 αλλοδαποί.