Χαρδαλιάς: Έτσι θα εφαρμοστεί το δεύτερο lockdown στη χώρα – Όλα τα μέτρα για τις μετακινήσεις

  • Γιάννα Σουλάκη
Χαρδαλιάς
«Βρισκόμαστε για μία ακόμη φορά σε ένα κρίσιμο και σημαντικό σταυροδρόμι», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την εξειδίκευση των μέτρων εφαρμογής του lockdown για τον κορονοϊό, το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο κ. Χαρδαλιάς στην αρχική του τοποθέτηση παρέθεσε στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας. Όπως είπε, σε «μόλις 5 ημέρες είχαμε αύξηση κρουσμάτων κατά 20%» ενώ οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται αυξήθηκαν κατά 36%, οι διασωληνωμένοι κατά 34%, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και ΜΑΘ κατά 33%, ενώ τις τελευταίες 5 ημέρες χρειάστηκαν ακόμα 55 ΜΕΘ».

Η διαδικασία της εφαρμογής των μέτρων μοιάζει με αυτή της άνοιξης, με δύο βασικές διαφορές. Η πρώτη είναι η χρήση μάσκας παντού και η δεύτερη ότι τα δημοτικά σχολεία και η ειδική αγωγή παραμένουν ανοιχτά, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.  Παράλληλα, παρουσίασε τα μέτρα που θα ισχύσουν από το Σάββατο το πρωί, με την εφαρμογή του δεύτερου καθολικού lockdown στη χώρα.

Συγκεκριμένα, από το Σάββατο στις 6 το πρωί, μεταξύ άλλων:

  • Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μεταξύ νομών
  • Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στη χώρα
  • Ανοιχτά τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα σχολεία ειδικής αγωγής
  • Ειδικά για κομμωτήρια δίνεται παράταση δύο ημερών, μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο και την Κυριακή
  • Επιτρέπονται delivery και take away

Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα κομμωτήρια μέχρι και την Κυριακή, θα μπορούμε να βγούμε για να πάρουμε το φαγητό μας από εστιατόριο, μόνο εάν επιστρέφουμε από τη δουλειά μας, ενώ επιτρέπεται η άσκηση σε ανοιχτούς χώρους με τη συνοδεία ενός ακόμη ατόμου.

Από το Σάββατο και για τρεις εβδομάδες, συνέχισε, οι μετακινήσεις επιτρέπονται για εργασία, συνοδεία παιδιού στο σχολείο και για λόγους υγείας. Για τη μετάβαση των μαθητών εκδίδεται βεβαίωση από τον διευθυντή του σχολείου. Για τους εργαζόμενους υπάρχουν ειδικές συνθήκες ανά περίπτωση.

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 βάζοντας τον αριθμό του λόγου μετακίνησης από το 1 έως 6 (κενό) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Σε ποιες περιπτώσεις στέλνουμε SMS για μετακίνηση στο 11033

  • 1           Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται ύστερα από σχετική επικοινωνία.
  • 2           Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • 3           Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • 4           Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  • 5           Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, η οποία είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • 6           Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση (εξαιρείται οποιαδήποτε συλλογική αθλητική δραστηριότητα) ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου.

Τι μένει ανοιχτό και τι κλείνει

Ανοιχτά μένουν τα σχολεία ειδικής αγωγής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Η λειτουργία του λιανεμπορίου αναστέλλεται και σε αυτή τη φάση εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου. Καταστήματα οπτικών και ακουστικών θα λειτουργούν μόνο με ραντεβού

Αναστέλλεται η λειτουργία κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και γυμναστηρίων, κέντρων διασκέδασης, συνεδρίων, εκθέσεων κ.λπ. Τα κομμωτήρια θα λειτουργήσουν μέχρι και την Κυριακή, εφόσον το επιθυμούν Αναστέλλεται η λειτουργία κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων

Στον αθλητισμό επιτρέπονται έως τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, αλλά μόνο σε ανοιχτούς χώρους Διεξαγωγή αγώνων μόνο Α κατηγορίας, καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα

Το take away επιτρέπεται, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό λόγο μετακίνησης των πολιτών. Επιτρέπονται οι παραδόσεις φαγητών

Στα ταξί επιτρέπεται ένας επιβάτης

Σε χώρους εργασίας μέχρι 50% του προσωπικού

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νόμο και το μόνο που επιτρέπεται είναι η επιστροφή κάποιου στην κατοικία του, την οποία θα πρέπει να αποδείξει με τη φορολογική του έδρα

Οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί τις βραδινές ώρες, επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, καθώς η κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 9:00 το βράδυ έως και τις 5:00 το πρωί.

Τι γίνεται με τα ταξίδια εκτός χώρας

Από τη Δευτέρα όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει να έχουν αρνητική εξέταση κορονοϊού PCR μέχρι 48 ώρες πριν και όσοι έρχονται από τα χερσαία σύνορα 24 ώρες πριν. Παραμένει υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και επίσης από τη Δευτέρα ισχύει και για όσους πηγαίνουν ταξίδι από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Τα μέτρα ελήφθησαν καθώς υπήρξε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες πέντε ημέρες, όπως είχε σημειώσει το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός