Χάος στην αγορά φαρμάκου! Ελλείψεις στα φαρμακεία εκτός ελέγχου τιμές και δαπάνες

  • Iatropedia
Όπως όλα δείχνουν για να εξομαλυνθεί η αγορά φαρμάκου θα χρειαστεί να περάσει καιρός ακόμα. Τα ράφια των φαρμακείων είναι άδεια από πολλά γνωστά φάρμακα, οι νέες τιμές μέσω του Νέου Δελτίου Τιμών είναι ακόμη στο αέρα (μετά τις αλλεπάλληλες αλλαγές) ενώ και η φαρμακευτική δαπάνη που είχε υπολογισθεί, φαίνεται να μην μπορεί να συγκρατηθεί. Τι θα γίνει;

Από ταλαιπωρία σε ταλαιπωρία είναι χιλιάδες Έλληνες ασθενείς που ακόμη δεν μπορούν να βρουν γνώριμα φάρμακα καθότι οι ελλείψεις έχουν πια ξεφύγει.

Οι τιμές των σκευασμάτων όπως προσδιορίσθηκαν από το νέο δελτίο τιμών που πέρασε από …40 κύματα, δε φαίνεται να έχουν ακόμη ισορροπήσει ενώ και η δαπάνη δε φαίνεται να είναι όπως είχε υπολογισθεί.

Ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε υπολογίσει ότι από το νέο δελτίο τιμών θα εξοικονομούσε κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, τα νούμερα …δε βγαίνουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξοικονόμηση θα είναι πολύ μικρότερη γεγονός που αν επαληθευθεί στην πράξη θα ανατρέψει και πάλι τη φαρμακευτική περίθαλψη. Άλλωστε η τρόικα με τα νέα δεδομένα που έχει θέσει, δε θέλει να δει φαρμακευτική δαπάνη πάνω από 2,6 δις.

Σε περίπτωση που οι αριθμοί που έχουν ορισθεί ξεφύγουν από τον έλεγχο, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να προβεί σε νέες περικοπές και νέα πλαφόν για τους ασθενείς. Και έτσι το πιο εύκολο σενάριο θα είναι και πάλι να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους.

Δήμητρα Ευθυμιάδου