ΟΕΝΓΕ: Να μην ακυρωθούν οι 208 προσλήψεις γιατρών στα Επείγοντα των Νοσοκομείων

  • Γιάννα Σουλάκη
γιατρών
Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι ιατροί, καθώς η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μετά από μεγάλη χρονοτριβή, ετοιμάζεται να ακυρώσει τον διαγωνισμό για την πρόσληψη 208 γιατρών στο ΕΣΥ, οι οποίοι προορίζονταν να στελεχώσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

Πρόκειται για την ακύρωση της πρόσληψης 208 ειδικευμένων γιατρών, που προορίζονταν να στελεχώσουν μόνιμες θέσεις στα ΤΕΠ των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου, για τους οποίους, οι διαδικασίες από το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής και κρίσεων έχουν ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο.

Σε συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) με τον υφυπουργό Υγείας, ενημερώθηκαν από τον κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη ότι ο διαγωνισμός αναμένεται να αναπεμφθεί γιατί εντοπίστηκαν σωρεία παρατυπιών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ευνοήθηκαν ημέτεροι. Όταν του ζητήθηκε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με τους γιατρούς, ο υφυπουργός ανέφερε μία και μοναδική περίπτωση.

Τα μέλη της ΟΕΝΓΕ υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν υπάρχουν παρατυπίες αυτό δεν είναι λόγος για να ακυρωθεί ένας ολόκληρος διαγωνισμός:

“Επισημάναμε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσουν δικαιολογία τυχόν παρατυπίες για να ακυρωθεί όλη η διαδικασία της κρίσης και το σύνολο των διορισμών των γιατρών. Καταγγείλαμε το γεγονός ότι δεκάδες συνάδελφοι προσβάλλονται βάναυσα από τις δηλώσεις του υπουργού υγείας, που άφησε να εννοηθεί ότι διορίζονται ημέτεροι”.

ΟΕΝΓΕ: “Παραιτήθηκαν από άλλες θέσεις για να λάβουν μέρος στην προκήρυξη”

Οι νοσοκομειακοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν γιατροί οι οποίοι παραιτήθηκαν από άλλες θέσεις και τώρα κινδυνεύουν με ανεργία: “Είναι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν επιτύχει σε αντίστοιχες διαδικασίες κρίσης για άλλες θέσεις και παραιτήθηκαν επειδή τους είχε ζητηθεί από τα αρμόδια όργανα, ώστε να διοριστούν σε θέση των ΤΕΠ και κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Και αυτό τη στιγμή που τα ΤΕΠ στενάζουν από ελλείψεις”.

Όλα τα παραπάνω εμφανίζονται να είναι αντιφατικά, με την δεδηλωμένη απόφαση και δέσμευση του υπουργείου Υγείας να στελεχώσει και να ενισχύσει τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, ώστε να δημιουργηθεί επιτέλους στην Ελλάδα ένα αξιόπιστο σύστημα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

Όσο για τις παρατυπίες που σημειώθηκαν; Το υπουργείο Υγείας τηρεί σιγή ιχθύος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ελάχιστα περιστατικά, τα οποία αφορούν κυρίως εκπρόθεσμες καταθέσεις βεβαιώσεων προϋπηρεσίας και άλλους παρόμοιους τυπικούς, απ΄ ότι φαίνεται λόγους. Οι γιατροί ζητούν, εάν υπάρχουν αποδεδειγμένες παρατυπίες, να αντιμετωπιστούν περιπτωσιολογικά και να μην ακυρωθεί όλος ο διαγωνισμός, ο οποίος -ούτως ή άλλως- έχει καθυστερήσει να ολοκληρηθεί κι ενώ την ίδια στιγμή, υπάρχουν τεράστιες ανάγκες στο σύστημα υγείας που πρέπει να καλυφθούν:

“Ξεκαθαρίζουμε ότι δε θα ανεχτούμε να παίζονται βρώμικα πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των συναδέλφων. Δε θα ανεχτούμε να θυσιάζονται στο βωμό της αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης”, καταλήγουν οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ.

Ο υφυπουργός υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, δεσμεύτηκε στους γιατρούς ότι θα εξετάσει το θέμα και θα τους απαντήσει. Ωστόσο, όπως λένε καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχουν έως τώρα.

ΙΣΑ: “Να ολοκληρωθούν άμεσα οι προσλήψεις των γιατρών”

Επιστολή με αίτημα την επιτάχυνση της πλήρωσης των θέσεων ΤΕΠ στην 1η και 2η ΥΠΕ απέστειλαν στον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια και οι γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ). Όπως υποστηρίζουν:

“Τις τελευταίες ημέρες πολλοί γιατροί απευθύνθηκαν στον ΙΣΑ με έκδηλη αβεβαιότητα και αγωνία γιατί ενώ συμμετείχαν στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ σε ΤΕΠ της 1ης ή 2ης ΥΠΕ, παρατηρείται μία χρονοτριβή και υπάρχει ασάφεια ως προς το διορισμό τους”.

Ο ΙΣΑ καταλήγει επισημαίνοντας ότι η νομιμότητα των διαδικασιών είναι και πρέπει να είναι το πρώτιστο μέλημα όλων, ωστόσο ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Υγείας ώστε οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν άμεσα.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Παναγιώτης Παπανικολάου μέσα από τα social media:

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν