Χαμόγελο του Παιδιού: «Μη μας στερήσετε το σπίτι που μεγαλώνουμε»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν τα 40 παιδιά και οι 30 εργαζόμενοι στο Σπίτι του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Αρχαία Κόρινθο όπου η διαμάχη με άλλον οργανισμό έχει φτάσει μέχρι το Εφετείο.

Προ ημερών, το Σπίτι του «Χαμόγελου» στην Αρχαία Κόρινθο πλημμύρισε με κόσμο, o οποίος ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Οργανισμού πήγε να ενημερωθεί, να διαμαρτυρηθεί και να συμπαρασταθεί στα 40 παιδιά και τους 30 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να απομακρυνθούν από το σπίτι τους.

Στόχος της συνάντησης ήταν να ενημερωθεί το σύνολο της τοπικής κοινωνίας για  τη δικαστική διαμάχη που έχει ξεκινήσει από το 2006 με τους ενάγοντες να ζητούν την παύση λειτουργίας του σπιτιού και την εκδίωξη των παιδιών και των εργαζομένων.

Με την παρουσία τους τίμησαν τον Οργανισμό νυν και τέως υπουργοί και βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη τοπικών συλλόγων και σωματείων, δάσκαλοι και καθηγητές, χορηγοί, υποστηρικτές και εθελοντές που ένωσαν τις δυνάμεις τους και εξέφρασαν τη στήριξη, την αγάπη και την περηφάνια που νιώθουν για το έργο που επιτελείται στο σπίτι εδώ και 14 χρόνια, στο οποίο έχουν συνολικά μεγαλώσει 121 παιδιά θύματα κάθε μορφής βίας.

«Οι συνθήκες ήταν τέτοιες που έχασα την βιολογική οικογένεια και το 1ο σπίτι που γνώρισα. Στάθηκα όμως τυχερή, απέκτησα μία δεύτερη πραγματική οικογένεια –αυτή του «Χαμόγελου»- και ένα 2ο Σπίτι. Δεν πρόκειται να το χάσω για δεύτερη φορά. Απλά δεν μπορεί να συμβεί!» λέει η Άννα, 21 ετών, φοιτήτρια.

«Η Αρχαία Κόρινθος είναι το Σπίτι μου και το «Χαμόγελο» η οικογένειά μου! Δεν μπορεί να μου τα στερήσει κάποιος. Είμαστε νικητές και θα τα καταφέρουμε. Μπορούμε με τη δική σας υποστήριξη. Εδώ είναι το σπίτι μου, εδώ μεγαλώνουν τα αδέρφια μου» συμπληρώνει ο Αλέξανδρος, 22 ετών, φοιτητής.

«Δεν θα ξεριζωθούμε για δεύτερη φορά. Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις φωνές μας, θα τα καταφέρουμε!» προσθέτει ο Στέφανος, 21 ετών, φοιτητής.

«Σας ευχαριστούμε που είστε εδώ, που μας στηρίζετε, που είστε δίπλα μας, όμως θέλουμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό, να παλέψουμε μαζί, να μην μείνουμε στα λόγια. Το θέμα δεν είναι νομικό, είναι ηθικό. Δεν είναι δίκαιο να χάσουμε το Σπίτι μας, δεν το δεχόμαστε!» δήλωσε τέλος η Άννα, 21 ετών, φοιτήτρια.

Ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, έχοντας δίπλα του τα παιδιά, δήλωσε: «Είμαι περήφανος για τα παιδιά που βρίσκονται δίπλα μου και αυτή τη στιγμή η αγάπη τους μου δίνει δύναμη! Είναι παιδιά, που απομακρύνθηκαν από τo βιολογικό κακοποιητικό περιβάλλον τους και σήμερα για 2η φορά νιώθουν να απειλείται η οικογένειά τους. Τα παιδιά όμως, όπως όλοι βλέπουμε, είναι μαχητές και μας δίνουν μαθήματα ζωής με τη θετική τους στάση! Η δικαστική διαμάχη είναι σε εξέλιξη, τα επόμενα βήματα σχεδιάζονται από τους νομικούς και περιμένουμε την δικαιοσύνη να αποφανθεί. Δεν θα σταθώ στο νομικό σκέλος γιατί δεν είμαι νομικός, στέκομαι  όμως στο ηθικό, στην ουσία: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθεί το Σπίτι, να μείνουν στο δρόμο τα παιδιά και οι εργαζόμενοι! Θα παλέψουμε όλοι μαζί και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε όλους εσάς δίπλα μας! Σας ευχαριστώ για όλα όσα έχετε απλόχερα προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια στα παιδιά μας –που αποκαλείται παιδιά σας- στο Σπίτι, στους εργαζόμενους!»

Στα όσα είπαν τα παιδιά και ο κ. Γιαννόπουλος τοποθετήθηκαν οι παρευρισκόμενοι, που πέρα από τις σημαντικές και ουσιαστικές δηλώσεις συμπαράστασης, τόνισαν το πόσο περήφανοι είναι που «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δραστηριοποιείται στην περιοχή αλλά κυρίως πόσο περήφανοι είναι για τα υπέροχα παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν στο Σπίτι της Αρχαίας Κορίνθου.

Ωστόσο όλοι τόνισαν πως πέρα από την ηθική συμπαράσταση πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την οριστική επίλυση του προβλήματος και δεσμεύτηκαν -ο κάθε ένας από την πλευρά του- να συμβάλλουν σε αυτό. Η πρόταση που όλοι προέκριναν ήταν να ξεκινήσει ένας διάλογος με τους ενάγοντες και να επιδιωχθεί η αγορά του οικήματος. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε η πραγματοποίηση πανελλαδικής εκστρατείας με στόχο την εξεύρεση του απαραίτητου χρηματικού ποσού.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή Ψηφίσματος από όλους τους παρευρισκόμενους.