Χαλάζιο στο μάτι: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

  • Iatropedia
Το χαλάζιο είναι ένα εξόγκωμα στο άνω ή κάτω βλεφάρο που προκαλείται από κάποια φλεγμονή. Μπορεί να είναι μαλακό και γεμάτο υγρό. Το βλέφαρο ερεθίζεται, κοκκινίζει και δίνει την αίσθηση ότι έχει δημιουργηθεί ένα μικρό ογκίδιο ενώ απειλεί ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Η κύρια αιτία είναι η βλεφαρίτιδα μια μόλυνση στο μάτι που προκαλεί στη συνέχεια τη κύστη.

Τα συμπτώματα είναι πόνος, ερυθρότητα και διόγκωση στα βλέφαρα. Ασθενείς με ροδόχρου ακμή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν χαλάζιο.

Όταν το χαλάζιο είναι μικρό και χωρίς άλλα συμπτώματα, μπορεί να απορροφηθεί από μόνο του. Εάν είναι μεγάλο μπορεί να επηρεάσει την όραση λόγω βλεφαρόπτωσης ή πίεσης του ματιού. Αρκετές φορές το χαλάζιο επιμολύνεται από μικρόβια, οπότε παρατηρείται και πύον στην περιοχή της ερυθρότητας.

Ποια είναι η θεραπεία για ένα χαλάζιο;

Οι περισσότεροι πάσχοντες εφαρμόζουν ζεστές κομπρέσες στο βλέφαρο για να αυξήσουν την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή της φλεγμονής και την προώθηση της επούλωσης. Επιπλέον, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό ή αλοιφή για να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά από τις κομπρέσες. Αν το χαλάζιο επιμένει και προκαλεί μια αντιαισθητική εικόνα, μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά υπό τοπική αναισθησία. Αυτή η εκτομή γίνεται συνήθως μέσω μιας μικρής τομής που βρίσκεται στο εσωτερικό του προσβεβλημένου βλεφάρου .

Μη ξεχνάτε ότι ένα χαλάζιο δεν επηρεάζει όραση και δεν προκαλεί γλαύκωμα ενώ δεν είναι μεταδοτικό..

http://www.emedicinehealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Κριθαράκι” στο μάτι: Αίτια και αντιμετώπιση