Χαλαρώστε τον Αύγουστο καθώς από Σεπτέμβριο καταρρέει και ο συνδικαλισμός

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», οι δανειστές μας ζητούν την ακύρωση του νόμου 1264/1982 που ρυθμίζει συνδικαλιστικά θέματα επικεντρώνοντας στο ζήτημα των απεργιών αλλά και στα προνόμια των συνδικαλιστών...

Τον Σεπτέμβριο έρχεται η τελειωτική κατάρρευση του συνδικαλισμού στην χώρα καθώς οι δανειστές  μας ζητούν από την κυβέρνηση που διοργάνωσε τις μαζικότερες απεργιακές κινητοποιήσεις εναντίον τους (!!!), να ακυρώσει όσα προβλέπει ο νόμος 1264/1982. Η νέα απαίτηση αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δεύτερη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το ενδιαφέρον των εταίρων επικεντρώνεται στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και για συγκεκριμένα δικαιώματα που προβλέπονται για τους συνδικαλιστές.

Η κυβέρνηση μάλιστα αποδέχεται ότι ο συγκεκριμένος νόμος χρειάζεται τροποποιήσεις και επικαιροποίηση, ωστόσο δεν υιοθετεί ανοιχτά τις θέσεις των δανειστών, και μιλά για «βελτιώσεις» του νομοθετικού πλαισίου. Και πως αλλιώς; Αριστερή κυβέρνηση να καταργεί τις απεργιακές κινητοποιήσεις ή να τις …δυσκολεύει, δεν θα έχει ξαναγίνει στα χρονικά!

Πάντως προς μια κοινής αποδοχής απόφαση – που δεδομένου των συνθηκών θα ικανοποιεί κάπως όλες τις πλευρές- φαίνεται ότι κατέληξαν ήδη εργοδοτικές και εργατικές οργανώσεις στην πρόσφατη συμφωνία των πέντε σημείων.

Αλλά υπάρχει ανησυχία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά σε συνδικαλιστικά στελέχη, καθώς εκτιμάται ότι οι αλλαγές στον νόμο θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις στο χώρο των εργαζομένων…