Χαλάρωση των μέτρων κατά της Covid: Πριν ή μετά το Πάσχα; Πότε θα μειωθούν τα υποχρεωτικά τεστ!

  • Γιάννα Σουλάκη
μέτρων
Ανοίγει σήμερα η συζήτηση από τους ειδικούς επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, για την κατάρτιση του οδικού χάρτη της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας. Πώς θα εφαρμοστεί και πότε, η αναστολή στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αλλά και η κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ.

Ο οδικός χάρτης της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων του κορονoϊού, θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, σήμερα Τετάρτη (30/3), ενώ οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα αποτελέσουν μέρος της στρατηγικής των υγειονομικών αρχών της χώρας για τη σταδιακή επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, περιλαμβάνεται η σταδιακή μείωση της χρήσης των πιστοποιητικών εμβολιασμού, των μασκών και των διαγνωστικών τεστ, ωστόσο, η συζήτηση είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί σε μία μόλις ημέρα.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, άλλωστε έχει ζητήσει από τους ειδικούς να τοποθετηθούν συνολικά πάνω στο χρονοδιάγραμμα της άρσης των τελευταίων περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας που έχει καταθέσει η κυβέρνηση και το οποίο έχει ημερομηνία έναρξης την 1η Απριλίου και λήξης την 31η Αυγούστου του 2022.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για κατάργηση στις μάσκες και τα πιστοποιητικά, στα χέρια των ειδικών

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων

Όπως συνέβη με πολλές χώρες της Ευρώπης, πλησιάζει και για τη χώρα μας η εποχή που θα φέρει την κατάργηση της υποχρέωσης επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, της χρήσης της μάσκας σε ορισμένους κλειστούς δημόσιους χώρους (εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, εστίαση κλπ), αλλά και της μείωσης του αριθμού των υποχρεωτικών τεστ, με τελικό στόχο την κατάργησή τους.

Το πλέγμα των νέων παραμέτρων που θα συνθέσουν τη νέα μας καθημερινότητα, ωστόσο, είναι «σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες» και μεγάλο μέρος της δυσκολίας αφορά στη χαλάρωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους (υποχρεωτικά τεστ). Όπως λένε οι ειδικοί, χρειάζεται προσοχή, καθώς δεν πρέπει να μπουν σε κίνδυνο οι περισσότερο ευάλωτοι συμπολίτες μας, αλλά και η ομαλή λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις επιστημόνων, αλλά και στελεχών κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, πιο γρήγορα και εύκολα θα ανασταλεί η υποχρέωση της επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, παρά η χρήση της μάσκας που θα παραμείνει μέχρι τέλους.

Aνάμεσα στα σενάρια που θα εξετάσουν σήμερα οι ειδικοί, είναι τα παραπάνω μέτρα να καταργηθούν σταδιακά, με  δύο επικρατέστερες ημερομηνίες για την έναρξη του σχεδίου, να είναι:

  • η Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου
  • η Δευτέρα 2 Μαϊου (μία εβδομάδα μετά το Πάσχα)

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr ωστόσο, η πλειονότητα των επιστημόνων υποστηρίζει ότι τα μέτρα δεν θα πρέπει να καταργηθούν πριν από το Πάσχα, αλλά μετά.

Από τη μία, αυτό θα προλάβει την πιθανότητα απότομης διασποράς εξαιτίας της αύξησης της κινητικότητας των εορτών και από την άλλη, θα υπάρξει χρόνος να φανεί η δυναμική του νέου κύματος της υποπαραλλαγής του κορονοϊού Όμικρον 2, η οποία παρουσιάζει αύξηση στις ημερήσιες μολύνσεις, αλλά και στις εισαγωγές ασθενών στο ΕΣΥ.

Δείτε επίσης: Τζανάκης: “Κατάργηση πιστοποιητικών μετά το Πάσχα και οι μάσκες αργότερα” – Το κακό σενάριο με πρόωρο “άνοιγμα”

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει καταστήσει σαφές πως τα μέτρα αυτά δεν καταργούνται οριστικά, αλλά αναστέλλονται προσωρινά και αναμένεται να επανέλθουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε μία νέα πιθανή έξαρση της πανδημίας.

Πότε και πως θα καταργηθούν τα υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ για την Covid-19

Η Ισπανία προχώρησε ήδη από την περασμένη Δευτέρα 28 Μαρτίου, στην κατάργηση της απομόνωσης σε ασυμπτωματικά άτομα, ή άτομα με ήπια συμπτώματα της Covid-19. Επίσης, όσοι δεν εμφανίζουν έντονα συμπτώματα δεν οφείλουν να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ.

Αυτό είναι ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα, το οποίο -μαζί με την προσωρινή αναστολή του μέτρου των πιστοποιητικών εμβολιασμού- αναμένεται να ακολουθήσει και η Ελλάδα, ενδεχομένως όμως, μετά την Άνοιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, τα υποχρεωτικά τεστ (rapid test, self test και PCR test) που επιβάλλονται σήμερα σε διάφορες κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες, αναμένεται αρχικά να μειωθούν πριν την οριστική κατάργησή τους.

Παραδείγματος χάριν, ένας εργαζόμενος που δεν είναι εμβολιασμένος, θα υποχρεώνεται να κάνει τεστ μία φορά την εβδομάδα αντί για δύο.

Επίσης, θα μειωθούν και οι ηλικιακές ομάδες στις οποίες θα συστήνεται διαγνωστικός έλεγχος. Θα περιορίζεται, δηλαδή, μόνο σε όσους είναι πάνω από μια ηλικία (άνω των 65 ετών στην Ισπανία) και όχι σε νεαρά άτομα.

Αν κάποιος μάλιστα υποβάλλεται σε self test και αποδεικνύεται θετικός, δεν θα είναι υποχρεωμένος να επαναλάβει τον έλεγχο σε εργαστήριο, ούτε θα τον ελέγχει κανείς εάν θα επιλέξει να μην απομονωθεί.

Στην πραγματικότητα υποχρέωση για κατ’ οίκον απομόνωση θα έχουν μόνο όσοι έρχονται σε επαφή με ευαίσθητα και ευάλωτα άτομα, και όσοι δουλεύουν σε νοσοκομεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κλπ.

Το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα συζητηθεί στην Επιτροπή πριν από το καλοκαίρι, και μόνο εάν προηγουμένως έχει επέλθει η πλήρης αποκλιμάκωση της πανδημίας.