Αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ για το Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης

  • Iatropedia
Ιατρικός εξοπλισμός αιχμής εκσυγχρονίζει το Πανεπιστημακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης αξιοποιώντας κονδύλια ΕΣΠΑ που θα έπρεπε όλες οι δομές να αξιοποιούν. Ο διοικητής του νοσοκομείου, Δημήτρης Λαζόπουλος, αποδίδοντας τα εύσημα στο προσωπικό ιατρικό και διοικητικό τόνισε ότι ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο έργο στο χώρο της υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, προϋπολογισμού 2.150.000 ευρώ ,καθώς ήδη τέθηκαν σε πλήρη λειτουργία 4 νέα υπερσύγχρονα συστήματα που προμηθεύτηκε το Π.Γ.Ν.Α. μέσω ΕΣΠΑ.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το πρώτο απόκτημα είναι ένα σύγχρονο σύστημα υπολογιστικής τομογραφίας 128 τομών, δηλαδή ένας αξονικός τομογράφος τελευταίας τεχνολογίας, ταχύτατης σάρωσης και απεικόνισης του ανθρωπίνου σώματος με δυνατότητα παραγωγής ιατρικών εικόνων εξαιρετικής διαγνωστικής ακρίβειας. Ο νέος αξονικός πέρα από την ταχύτερη και ανετότερη εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού ασθενών τις Περιφέρειας ΑΜΘ θα επιτρέψει και την διενέργεια νέου τύπου πρωτοποριακών εξετάσεων όπως μεταξύ άλλων η μη επεμβατική εξέταση καρδιακών αγγείων και άλλων παθήσεων καρδιάς και εγκεφάλου. Οι εξετάσεις θα είναι ασφαλέστερες με μέχρι 80% λιγότερη ακτινοβολία για τον ασθενή.

Ακολουθεί ένα σύστημα μαγνητικής τομογραφίας 1,5 Tesla με ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο και ηλεκτρονικά κυκλώματα νέας γενιάς για τη λήψη και επεξεργασία ιατρικής εικόνας. Ο καινούργιος μαγνητικός τομογράφος μπορεί να πραγματοποιεί μέσα σε 10 μόλις λεπτά όλα τα είδη εξετάσεων ρουτίνας με απεικόνιση υψηλής ανάλυσης ενώ ταυτόχρονα διευρύνει το φάσμα του είδους των διαθέσιμων εξετάσεων. Γίνεται για παράδειγμα εφικτή για πρώτη φορά στο νοσοκομείο μας η εκτέλεση μελετών της εγκεφαλικής λειτουργίας μέσω μαγνητικής τομογραφίας.

Επίσης, ένα σύστημα ψηφιακής γ-κάμερας δύο κεφαλών με πολλαπλάσια ταχύτητα σάρωσης και 50% χαμηλότερο επίπεδο ακτινοβολίας για τον ασθενή σε σχέση με το παλαιό σύστημα. Διαθέτει υπέρ-ευαίσθητους ανιχνευτές για τον ακριβέστερο εντοπισμό πιθανών παθήσεων μέσω εντοπισμού μικρό-αλλαγών σε μοριακή κλίμακα. Επιπλέον εκτελεί άμεση και πλήρως ψηφιακή απόδοση των εξετάσεων για διάγνωση από τον ιατρό και εν συνεχεία ενημέρωση του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενή που διαθέτει το Νοσοκομείο.

Τέλος, ένα σύγχρονο έγχρωμο υπερηχοτομογράφο πολλαπλών κεφαλών ευρείας εφαρμογής, που συντελεί ήδη στην σημαντική αύξηση του αριθμού των ασθενούν που εξυπηρετούνται για εξετάσεις υπερήχων με συντομότερο χρόνο αναμονής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αδειάζει το ΕΣΥ από γιατρούς λόγω μνημονίου! Δείτε τα κενά και τις ελλείψεις