“Άτυπη” νόσος των τρελών αγελάδων εντοπίστηκε στις ΗΠΑ – Η νόσος Creutzfeldt-Jakob προκαλεί εγκεφαλοπάθεια

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
νόσος των τρελών αγελάδων
Το ζώο αναγνωρίστηκε και απομονώθηκε πριν προλάβει να περάσει στην εμπορία βοείου κρέατος.

Η νόσος των τρελών αγελάδων (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών – ΣΕΒ) έκανε μια σπάνια επανεμφάνιση στις ΗΠΑ, αν και η ανίχνευσή της σε μία μόνο αγελάδα στη Νότια Καρολίνα δεν συνιστά κανέναν κίνδυνο για τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), το ζώο αναγνωρίστηκε και απομονώθηκε πριν προλάβει να περάσει στην εμπορία βοείου κρέατος, ενώ το γεγονός ότι η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική σημαίνει ότι άλλες αγελάδες παραμένουν ανεπηρέαστες.

“Αυτό το ζώο δεν μπήκε ποτέ σε κανάλια σφαγής και σε καμία στιγμή δεν παρουσίαζε κίνδυνο για την προμήθεια τροφίμων ή για την ανθρώπινη υγεία στις Ηνωμένες Πολιτείες”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το USDA. “Δεδομένης της κατάστασης του αμελητέου κινδύνου ΣΕΒ στις ΗΠΑ, δεν αναμένουμε εμπορικές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα αυτού του ευρήματος”.

Τι είναι η Creutzfeldt-Jakob, γνωστή και ως νόσος των τρελών αγελάδων

Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών είναι μια νευρολογική ασθένεια που προκαλείται από λανθασμένες πρωτεΐνες (prions) στον εγκέφαλο ενός ζώου. Αυτά τα prions στη συνέχεια επηρεάζουν την λειτουργία των γειτονικών πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα τον νευροεκφυλισμό.

Η κατανάλωση μολυσμένου κρέατος έχει συνδεθεί με μια θανατηφόρα κατάσταση που ονομάζεται νόσος Creutzfeldt-Jakob, αλλιώς γνωστή ως υποξεία σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν αυτή την ασθένεια πεθαίνουν μέσα σε ένα χρόνο από τη διάγνωση, γι’ αυτό και εφαρμόζονται πλέον αυστηρά πρωτόκολλα για την πρόληψη της εξάπλωσης της ΣΕΒ μέσω των πληθυσμών των βοοειδών.

Η νόσος ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1986. Υφίσταται σε δύο γνωστές και διακριτές μορφές: κλασική και άτυπη:

  • Η κλασική ΣΕΒ συμβαίνει όταν οι αγελάδες τρέφονται με προϊόντα που περιέχουν ιστούς από μολυσμένα ζώα.
  • Η άτυπη ΣΕΒ εμφανίζεται αυθόρμητα, καθώς οι πρωτεΐνες prions μετατρέπονται τυχαία από μια φυσιολογική σε μια ανώμαλη κατάσταση.

Σύμφωνα με το USDA, το μολυσμένο ζώο στη Νότια Καρολίνα βρέθηκε θετικό για άτυπη ΣΕΒ και ως εκ τούτου δεν εκτέθηκε σε επικίνδυνες ζωοτροφές. Στις ΗΠΑ, η χρήση πρωτεϊνών αγελάδας στις ζωοτροφές βοοειδών απαγορεύτηκε το 1997, μια απαγόρευση που απέτρεψε επιτυχώς επιπλέον ζώα να μολυνθούν με την κλασική ΣΕΒ.

Αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως το πώς προκύπτει η άτυπη ΣΕΒ, η αυστηρή επιτήρηση και ο έλεγχος των βοοειδών έχουν εξασφαλίσει ότι καμία αγελάδα που φέρει τη νόσο δεν εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και στις ζωοτροφές.

Πηγές: https://www.iflscience.com, https://www.aphis.usda.gov

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καμπανάκι για τη νόσο των τρελών αγελάδων: Κίνδυνος από εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στην Αγγλία

Νόσος «τρελών αγελάδων»: Χαμόγελα από πειραματική θεραπεία για τη νόσο Creutzfeldt-Jakob

φωτό: iStock