Αττικόν: Υγιές μωρό γεννήθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο από μεταμοσχευμένη μητέρα με Covid, προεκλαμψία και διαβήτη κύησης

  • Γιάννα Σουλάκη
Αττικόν
Έναν ακόμη επιτυχημένο τοκετό -τον 18ο στη σειρά από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα- έφεραν εις πέρας οι εξειδικευμένοι σε τοκετούς Covid γιατροί, της Γ' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο "Αττικόν". Ο πρωτοφανής για τις δυσκολίες του τοκετός, είναι ο πρώτος που καταγράφεται στο είδος του στη διεθνή βιβλιογραφία των τοκετών Covid, σύμφωνα με το ΕΚΠΑ.

Τυχερή μέσα στην ατυχία της η θετική στον κορονοϊό μητέρα -η οποία έχει ιστορικό με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα- είχε την ευκαιρία να κρατήσει στα χέρια της ένα υγιέστατο μωρό. Το βρέφος γεννήθηκε κατά την 34η εβδομάδα κύησης με βάρος 1.920 γραμμάρια και είναι καλά στην υγεία του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, η μητέρα έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της παρουσίασε προεκλαμψία, εξαιτίας σακχαρώδους διαβήτη κύησης. Στην 29η εβδομάδα κύησης η εμφάνισε και χολόσταση (οφείλεται σε βλάβη των ηπατικών κυττάρων ή σε απόφραξη των ενδοηπατικών χοληφόρων). Κατά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, όμως, διαπιστώθηκε ότι ήταν θετική και στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, οπότε μεταφέρθηκε στην κλινική Covid-19 του Αττικού Νοσοκομείου.

Δείτε επίσης: Αττικόν: Πρώτη περίπτωση ενδομήτριας μόλυνσης Covid σε βρέφος στην Ελλάδα – Τι λέει η γιατρός που έκανε τον τοκετό

«Η χολόσταση υφέθηκε μετά από 10 ημέρες, όταν αρνητικοποιήθηκε και η RT-PCR της ασθενούς. Πέντε εβδομάδες μετά, η μητέρα εμφάνισε προεκλαμψία και αποφασίστηκε τοκετός με καισαρική τομή. Στην επέμβαση, λόγω της έκτοπης θέσης του μεταμοσχευμένου νεφρού κοντά στη μήτρα, συμμετείχαν και ουρολόγοι της Γ’ Ουρολογικής  Κλινικής ΕΚΠΑ. Αναμένεται ο εργαστηριακός έλεγχος του νεογνού. Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση, στη διεθνή βιβλιογραφία, τοκετού σε γυναίκα με μεταμόσχευση νεφρού και λοίμωξη Covid-19″.

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 μέχρι σήμερα έχουν γεννήσει επιτυχώς στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στον ΠΓΝ «Αττικόν», δεκαοκτώ (18) μητέρες θετικές στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, με άριστη έκβαση.