Άτομα με Αναπηρία: Ζητούν καλύτερη προσβασιμότητα στα εκλογικά κέντρα ενόψει των δημοτικών εκλογών

  • Γιάννα Σουλάκη
εκλογές
Με επιστολή τους προς την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, οι εκπρόσωποι του κινήματος των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) θέτουν το ζήτημα της προσβασιμότητάς τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.    

Επιστολή σχετικά με το ζήτημα της τήρησης των προβλεπόμενων προδιαγραφών προσβασιμότητας των εκλογικών κέντρων, ενόψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών στη χώρα, στις 8 και 15 Οκτωβρίου, απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στην υπουργό Εσωτερικών κ. Nίκη Κεραμέως.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά αφενός να πραγματοποιηθεί αξιολόγηση σχετικά με την τήρηση της προσβασιμότητας των εκλογικών κέντρων στις εθνικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο, για την καλύτερη προετοιμασία των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και αφετέρου την έκδοση εγκυκλίου η οποία θα προλαμβάνει και θα επιλύει προβλήματα που τυχόν εμφανίστηκαν στις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν. 5043/2023 (ΦΕΚ 91 Α΄), όπως λένε, προβλέφθηκε η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία. Η εν λόγω διάταξη εφαρμόστηκε στις εθνικές εκλογές της χώρας, τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Σήμερα, είναι απαραίτητο -όπως αναφέρουν τα μέλη της ΕΣΑμεΑ-  να εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, «αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες προδιαγραφές προσβασιμότητας κατά τη διάρκεια των εθνικών εκλογών από τους δήμους και τις περιφέρειες στα εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα και αν παρουσιάστηκαν προβλήματα κατά την εκλογική διαδικασία, ώστε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Δείτε ολόκληρη την επιστολή της ΕΣΑμεΑ στη Νίκη Κεραμέως