‘Ατομα με αναπηρία και χρόνιες ασθένειες: Ζητούν πιο δίκαιη εκπροσώπηση στους Φορείς Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
ασθενών
Με υπόμνημά του προς τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α) κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης καταγγέλλει διαχρονικές στρεβλώσεις στις διαδικασίες εκπροσώπησης των ασθενών (σε ΕΟΠΥΥ, ΚΕΣΥ κ.α) από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον καλεί να τις διορθώσει, προς όφελος των ασθενών.

Στο πολυσέλιδο υπόμνημά του ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.με.Α ζητά από τον υπουργό Υγείας να καταργήσει άμεσα τις διαδικασίες διορισμού, κλήρωσης ή ακόμα και δοτών θέσεων εκπροσώπων ασθενών στους Φορείς Σχεδιασμού, Εφαρμογής και Αξιολόγησης πολιτικών για την υγεία. Διαδικασίες που -όπως αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος των Ατόμων με Αναπηρία κ. Βαρδακαστάνης, είχε εφαρμόσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας:

“Αυτό που λένε “οι ασθενείς”, είναι αναχρονιστικό και βαθιά προβληματικό. Τι θα πει “ο ασθενής”; Δηλαδή το άτομο με αναπηρία δεν είναι χρήστης υπηρεσιών υγείας; Είναι και μάλιστα βαρύτατος χρήστης. Δεν είναι δυνατόν η εκπροσώπηση των ασθενών  στους Φορείς του υπουργείου Υγείας να μην έχουν ως αποκλειστικό κριτήριο το “ποιος είναι ο Σύλλογος” και “πόσο μεγάλος σύλλογος είναι”. Σε όλα τα υπουργεία η εκπροσώπηση γίνεται με βάση τον αριθμό των μελών. ‘Έρχεται, λοιπόν, το υπουργείο Υγείας – η προηγούμενη πολιτική ηγεσία – και νομοθετεί, ότι στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ασθενών του ΚΕΣΥ, οι εκπρόσωποι θα επιλεγούν με κλήρωση. Εμείς και οι φορείς – μέλη μας, αρνηθήκαμε να πάρουμε μέρος σ’ αυτή τη διαδικασία. Δεν γίνεται στο ΚΕΣΥ να υπάρχουν εκπρόσωποι της ΑΔΕΥ και της ΓΕΣΕΕ και οι εκπρόσωποι των ασθενών να είναι μετά από κλήρωση”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.με.Α.

Ε.Σ.Α.με.Α: «Οι Σύλλογοι Ασθενών να μην έχουν οικονομική ή άλλη εξάρτηση από παρόχους Υγείας»

Μια ακόμη σημαντική παράμετρο που θέτουν στον υπουργό Υγείας τα μέλη της Ε.Σ.Α.με.Α είναι, οι εκπρόσωποι των Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις στα θεσμικά όργανα του Υπουργείου Υγείας, “να διέπονται από το ασυμβίβαστο οποιασδήποτε οικονομικής ή άλλης σχέσης με προμηθευτές ή παρόχους του τομέα της υγείας”.

‘Οπως εξηγεί ο κ. Βαρδακαστάνης στις δηλώσεις του στο iatropedia.gr:

“Υπάρχουν σοβαρές στρεβλώσεις στην εκπροσώπηση των ασθενών. Πίσω από την πρόσφατη προσπάθεια δημιουργίας της ‘Ενωσης Ασθενών, κρύβονται συμφέροντα, τα οποία εμείς έχουμε καταγγείλει. Και όχι μόνο αυτό. Υπάρχουν σοβαρές Ομοσπονδίες Ασθενών, όπως των Νεφροπαθών, Διαβητικών, Θαλασσαιμικών, των Ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Μεταμοσχευμένων ήπατος, καρδιάς και πνευμόνων, Σπανίων Παθήσεων κ.α. που κάνουμε προσπάθεια να οργανωθούμε και να κρατηθούμε μακριά από πολιορκητικούς κριούς συμφερόντων. Πρέπει να τα γνωρίζει αυτά ο υπουργός Υγείας. Εμείς προτείναμε στο υπόμνημά μας, οι εκπρόσωποι να μην έχουμε ουδεμία οικονομική δέσμευση από τους πάροχους Υγείας”, λέει ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.με.Α.

Οι διεκδικήσεις των Ασθενών με Αναπηρία και Χρονίως Πασχόντων

Στο μακροσκελέστατο υπόμνημά της η Ε.Σ.Α.με.Α διεκδικεί να ληφθεί δέσμη μέτρων στην κατεύθυνση της σωστής λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, της εξυγίανσης του ΕΟΠΥΥ, ενώ προτείνει και σειρά μέτρων για την βελτίωση της προσβασιμότητας σε νοσοκομεία, δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας και σε όλους τους οργανισμούς που εποπτεύει το Υπουργείο Υγείας, καθώς και σε όλους τους δικτυακούς τόπους και των εποπτευόμενων από αυτό οργανισμών και φορέων.

Ζητά, επίσης, από τον υπουργό Υγείας διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τον εκσυγχρονισμό του μέσω της άμεσης πρόσληψης ιατρών και επαγγελματιών υγείας σε όλα τα νοσοκομεία, τις Υ.Πε. και τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Τα μέλη της Ε.Σ.Α.με.Α τονίζουν, επίσης, ότι διεκδικούν τη συμμετοχή τους, αλλά και όλων των Οργανώσεων Μελών της Συνομοσπονδίας σε όλους τους Φορείς Σχεδιασμού, Εφαρμογής και Αξιολόγησης πολιτικών για την υγεία, όπως:

  • στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ
  • στο Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ)
  • στην Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας και Επιτροπή Αξιολόγησης και
    Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης
  • στην Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών
    Υγείας
  • στην Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με
    Ψυχικές Διαταραχές
  • στην Εθνική επιτροπή Σπανίων Νοσημάτων Παθήσεων (στο πλαίσιο του ΚΕΣΥ)
  • στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (στο πλαίσιο Επιτροπών)
  • στο Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών, καθώς και σε κάθε άλλο εποπτευόμενο
    φορέα του Υπουργείου Υγείας που σχετίζεται άμεσα με το σχεδιασμό παροχής
    υπηρεσιών υγείας σε πολίτες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το υπόμνημα ΕΔΩ