Άτομα με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ): «Περιμένουμε πάνω από ένα χρόνο την ελεύθερη διέλευση από τα διόδια»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΣΑΜΕΑ
"Κενό γράμμα" παραμένει η υπόσχεση για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και των οικογενειών τους, από τους σταθμούς διοδίων των αυτοκινητοδρόμων όλης της χώρας.

Από τον Μάρτιο του 2022 τα άτομα με αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους αναμένουν την ενιαία κάρτα για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων τους από τους σταθμούς διοδίων των αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Με επιστολή της στον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Ν. Ταχιάο, η ΕΣΑμεΑ ζητά άμεσα συνάντηση μαζί του ώστε να προχωρήσει επιτέλους αυτό το ζήτημα.

Αναλυτικότερα, με τον ν. 4782/2021 καθιερώθηκε ενιαίο e-pass σε όλους τους οδικούς άξονες, για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων των ατόμων με αναπηρία από τους σταθμούς διοδίων όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας με ενιαίο τρόπο και με το άρθρο 17 του ν.4903/2022, που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022, εξειδικεύτηκε η εν λόγω ρύθμιση, ώστε το όχημα να έχει απαλλαγή ακόμη και αν ο δικαιούχος δεν επιβαίνει σε αυτό, σε περίπτωση που η μετακίνηση γίνεται προς εξυπηρέτηση αυτού.

Από τον Μάρτιο του 2022 που ψηφίστηκε, πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών και εκπροσώπους της Ε.Σ.Α.μεΑ. και τον πρώην Διοικητή της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Οδικών Τελών και Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Οδικού Δικτύου, κ. Ι. Ανδρουλάκη, σχετικά με την διαδικασία έκδοσης κάρτας ατόμων με αναπηρία για διέλευση από τα διόδια και συμφωνήθηκε το περιεχόμενο της Υπουργικής Απόφασης.

ΕΣΑμεΑ: Καμία ενημέρωση από τον Μάϊο του 2022

Από τα τέλη Μαΐου του 2022 όμως, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πότε επιτέλους θα αρχίσει η εφαρμογή αυτού του μέτρου!, σημειώνουν τα Άτομα με Αναπηρία.

«Ενημερωθήκαμε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης επεξεργάζονται τα τεχνικά θέματα της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για την ψηφιοποίηση και την έκδοση της προαναφερόμενης κάρτας, όμως, από τον Μάϊο του 2022, δεν έχουμε καμία ενημέρωση έως σήμερα για την εξέλιξη του εν λόγω ζητήματος», σημειώνουν στην επιστολή τους.

Τα Άτομα με Αναπηρία ζητούν τον άμεσο ορισμό συνάντησης με τον υπουργό για να υλοποιηθεί και να εφαρμοστεί η απόφαση για την ενιαία κάρτα ελεύθερης διέλευσης των οχημάτων των ατόμων με αναπηρία από
τους σταθμούς διοδίων όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας.