Ατμοσφαιρική ρύπανση: «Κίτρινος συναγερμός» στο Πεκίνο – Δείτε τον διαδραστικό χάρτη του ΠΟΥ για την Ελλάδα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ατμοσφαιρική ρύπανση
Σε “κίτρινο συναγερμό” τέθηκε το Πεκίνο μετά της επιδείνωση των συνθηκών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που καταγράφηκε σήμερα από τις αρχές.

Το μέτρο για την ατμοσφαιρική ρύπανση επιβλήθηκε στις 22:00 το βράδυ (τοπική ώρα) και θα εφαρμοστεί για τις επόμενες δύο ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου γραφείου της κινεζικής πρωτεύουσας.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται η εκτίμηση ότι η κατάσταση στην ατμόσφαιρα του Πεκίνου αναμένεται να βελτιωθεί το μεσημέρι της Πέμπτης.

Στα μέτρα που εφαρμόζονται συμπεριλαμβάνονται ο περιορισμός των εργασιών στο εξωτερικό περιβάλλον εκτός των κτιρίων, αλλά και η ενίσχυση των μέτρων καθαριότητας στους αστικούς χώρους.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ο διαδραστικός χάρτης του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών υγείας από τον αέρα που αναπνέουν καθημερινά. Για την Ελλάδα, η έρευνα του Π.Ο.Υ υπολογίζει ότι περίπου 2.500 πολίτες πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που προκαλούνται από ή επιδεινώνονται εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ο διαδραστικός χάρτης παρέχει πληροφορίες σχετικά με την έκθεση σε σωματίδια αέρα τα οποία έχουν διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα (PM2.5) για όλες τις χώρες (τα στοιχεία είναι σταθμισμένα βάσει πληθυσμού). Ο χάρτης παρουσιάζει επίσης στατιστικά δεδομένα σχετικά με τους κατά τόπους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης για σωματίδια PM10 και PM2.5 για περίπου 3.000 πόλεις και κωμοπόλεις παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα ο διαδραστικός χάρτης παρουσιάζει 9 τέτοιους σταθμούς:

  • Αθήνα: Αθήνα-Κέντρο, Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Λυκόβρυση
  • Πειραιάς
  • Θεσσαλονίκη: Κέντρο Θεσσαλονίκη, Εχέδωρος
  • Βόλος
  • Λάρισα

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ Π.Ο.Υ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ 

Σημειώσεις:

  • Στην αριστερή πλευρά θα δείτε τις χρωματικές ενδείξεις που αντιστοιχούν στις τιμές συγκέντρωσης επικίνδυνων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα ανά κυβικό μέτρο.
  • Στο κέντρο βλέπετε τον χάρτη. Μπορείτε να κάνετε ζουμ (επάνω αριστερά) και να κινήσετε τον χάρτη κάνοντας αριστερό κλικ (πατημένο).
  • Σε κάθε χώρα βλέπετε ορισμένες κουκίδες. Αυτές είναι οι σταθμοί μέτρησης. Κάντε κλικ επάνω σε έναν και δείτε τις μετρήσεις.