Αθηροσκλήρωση: Αυτά είναι τα πρώιμα σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε

  • Iatropedia
H σκλήρυνση των αρτηριών είναι μια διαταραχή κατά την οποία οι αρτηρίες (τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά σε άλλα μέρη του σώματος) στενεύουν επειδή υπάρχει συσσώρευση λίπους στα εσωτερικά τους τοιχώματα. Αυτό το περιττό λίπος στη συνέχεια γίνεται ινώδης ιστό και στο τέλος ασβεστοποιείται.

Όταν οι αρτηρίες της καρδιάς (στεφανιαίες αρτηρίες) επηρεάζονται από την αθηροσκλήρωση, το άτομο μπορεί να εκδηλώσει στηθάγχη, καρδιακή προσβολή, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ή καρδιακή αρρυθμία. Όταν επηρεάζονται οι αρτηρίες του εγκεφάλου το άτομο μπορεί να υποστεί παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, ή ακόμα και νέκρωση εγκεφαλικού ιστού (εγκεφαλικό επεισόδιο).

Πώς θα καταλάβετε ότι κινδυνεύετε με αθηροσκλήρωση

Η αρτηριοσκλήρυνση συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι η προσβεβλημένη αρτηρία να στενέψει υπερβολικά ή να μπλοκαριστεί εντελώς. Τα συμπτώματα εξαρτώνται επίσης από τη θέση των αρτηριών που επηρεάζονται από την αρτηριοσκλήρυνση.

-Εάν οι στεφανιαίες αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά επηρεαστούν, το άτομο μπορεί να αναπτύξει πόνο στο στήθος, δύσπνοια, εφίδρωση και άγχος. Ο πόνος στο στήθος (στηθάγχη) ή η ανεπαρκή ροή αίματος στον καρδιακό μυ, συνήθως συμβαίνει μετά από άσκηση και εξαφανίζεται κατά την ανάπαυση. Η στηθάγχη είναι πόνος και βαρύ “πλάκωμα” στη μέση του θώρακα. Πιο σπάνια, μπορεί να συμβεί και σε κατάσταση ηρεμίας, οπότε και σηματοδοτεί μια πιο επείγουσα κατάσταση που πιθανόν να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

-Πολλοί τύποι πόνου στο στήθος δεν είναι στηθάγχη, συμπεριλαμβανομένων των πόνων στους μυς και τους συνδέσμους στο θωρακικό τοίχωμα, ή τραυματισμό στους πνεύμονες, ή κάποια πληγή στον οισοφάγο.

-Εάν η καρωτίδα ή οι αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα επηρεάζονται από την αρτηριοσκλήρυνση, το άτομο μπορεί να αναπτύξει μούδιασμα, αδυναμία, απώλεια της ομιλίας, δυσκολία στην κατάποση, τύφλωση ή παράλυση ενός μέρους του σώματος.

-Αν οι αρτηρίες που τροφοδοτούν τα πόδια επηρεάζονται (περιφερική αγγειακή νόσος), το άτομο μπορεί να έχει έντονο πόνο στα πόδια. Ο πόνος έρχεται συνήθως όταν ένα άτομο περπατάει ή στέκεται όρθιο για πολλή ώρα. Όταν η ασθένεια είναι σοβαρή, ο πόνος μπορεί να έρθει και σε κατάσταση ηρεμίας ή/και το βράδυ.

-Αν οι αρτηρίες που τροφοδοτούν τα νεφρά επηρεάζονται, το άτομο μπορεί να έχει συμπτώματα υψηλής πίεσης του αίματος ή μπορεί να εκδηλώσει νεφρική ανεπάρκεια.

http://www.emedicinehealth.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως να σωθείτε εάν πάθετε έμφραγμα και είστε μόνοι σας

Πως να προλάβετε το εγκεφαλικό! Νέα μέθοδος