Αθηνά Λινού: «Καθυστερημένα τα προληπτικά μέτρα έναντι της COVID-19 και των άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων»

  • Iatropedia newsroom
Λινού
Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ και καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Την απουσία μίας καλά οργανωμένης ενημερωτικής εκστρατείας για τον εμβολιασμό και τα μέσα ατομικής προστασίας του πληθυσμού, γεγονός που έχει
οδηγήσει σε εκατοντάδες κρούσματα και θανάτους τους τελευταίους μήνες, αναδεικνύει σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β1’ Βορείου Τομέα Αθηνών και Καθηγήτρια Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

«Η απουσία κρίσιμων πτυχών μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, όπως μία ενημερωτική εκστρατεία για τον εμβολιασμό και τη σημασία της τήρησης των προληπτικών μέτρων, οδηγεί σε εξάπλωση του ιού με αποτέλεσμα σημαντικά προβλήματα στην υγεία των πολιτών, την απώλεια ωρών εργασίας αλλά και διδακτικών ωρών στα σχολεία, μειώνοντας τη συλλογική παραγωγικότητα της χώρας. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει δυσμενώς, για ακόμα μία φορά, τις ευάλωτες, κυρίως, ομάδες του πληθυσμού», αναφέρει συγκεκριμένα στην ερώτησή της.

Επισημαίνει δε, πως η κυβέρνηση καθυστέρησε ή δεν πήρε ποτέ μέτρα για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα όσοι διαβιούν σε γηροκομεία, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες των κέντρων φιλοξενίας, οι τρόφιμοι σωφρονιστικών ιδρυμάτων κ.α.

«Οι πολίτες που μετακινούνται καθημερινά για τις δουλειές τους με τις δημόσιες συγκοινωνίες βρίσκονται απροστάτευτοι μέσα στα συνωστισμένα οχήματα, χωρίς να τους παρέχονται προστατευτικές μάσκες. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες όπως και οι κρατούμενοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα διαβιούν κατά δεκάδες σε περιορισμένους χώρους χωρίς τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους. Αντίστοιχα, τα μέτρα που είχαν παλαιότερα ληφθεί για την προστασία των ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας, εφαρμόζονται ελάχιστα ή και καθόλου κατά τη νέα αυτή έξαρση της νόσου», σημειώνει η κα. Λινού.

Αθηνά Λινού: Ανεπαρκής η υποστήριξη του συστήματος Υγείας

Η βουλευτής χαρακτηρίζει υπεύθυνη την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την ανεπαρκή υποστήριξη του συστήματος υγείας. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για την υποστελέχωση των μονάδων υγείας, οδηγεί σε εργασιακή ομηρία τους επαγγελματίες υγείας, κλείνει εμβολιαστικά κέντρα και δεν ενεργοποιεί άμεσα τους κατάλληλους μηχανισμούς για την σωστή παρακολούθηση της εξάπλωσης της νόσου.

«Κρίσιμη για οποιαδήποτε αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η υποστήριξη και η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει καμία πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των υγειονομικών μονάδων της χώρας. Αντίθετα, με τις αποφάσεις της, ενισχύει την εργασιακή ανασφάλεια των επαγγελματιών υγείας και οδηγεί σε παραιτήσεις. Παρά τη μεγάλη ανάγκη, δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι κατάλληλοι μηχανισμοί για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τα μέτρα ατομικής προστασίας και τον εμβολιασμό έναντι της νόσου. Πολλά εμβολιαστικά κέντρα πλέον δεν λειτουργούν, ενώ υπολειτουργούν και οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταγραφής των δεδομένων που αφορούν στα κρούσματα και στους εμβολιασμούς», καταλήγει η βουλευτής.

Διερωτάται τέλος, ποιες ενέργειες έχουν γίνει:

α) για την ενημέρωση, διευκόλυνση και προτροπή των πολιτών σε εμβολιασμό και χρήση απαραίτητων μέτρων προστασίας;
β) για την ενημέρωση των λειτουργών υγείας και των προσωπικών ιατρών σχετικά με τον εμβολιασμό, τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και την ενδεικνυόμενη συνταγογράφηση αντι-ιικών φαρμάκων;
2. Γιατί δεν επαναλειτουργούν πολλά από τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, όταν μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια την κυβέρνηση, συνέβαλαν στην επιτυχημένη αντιμετώπιση των πρώτων εξάρσεων της νόσου;