Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Γιατί υποφέρουν τα συστήματα Υγείας στην Ευρώπη

  • Iatropedia newsroom
Εξαδάκτυλος
Παρά τα προβλήματά τους, τα ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας, αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικά από τα αντίστοιχα μοντέλα στις ΗΠΑ, αναφέρει σε άρθρο του στο iatropedia.gr, o Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Γράφει ο: Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος*

Τα συστήματα Υγείας, όπως και οι ασφαλιστικοί φορείς, χρειάζονται  περισσότερες εισφορές ασφαλισμένων από όσα είναι τα έξοδα που  κάνουν για τους ασθενείς και τους συνταξιούχους πολίτες.

Χρειάζονται δηλαδή περισσότερους νέους και υγιείς εργαζόμενους,  λιγότερη ανεργία και αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.  Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το γεγονός ότι την τελευταία 20ετία σημειώνεται ραγδαία εξέλιξη σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και καινοτόμα φάρμακα, που είναι δυσανάλογα ακριβά σε σύγκριση με τους διαθέσιμους πόρους των συστημάτων Υγείας, καταλαβαίνουμε γιατί το πρόβλημα συνεχώς διογκώνεται.

Χρειάζονται οικονομικοί πόροι που όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν διαθέτει, ούτε μπορεί να βρει,
καθώς οι πολίτες ζουν όλο και περισσότερα χρόνια χάρη στις νέες θεραπείες και τα επιτεύγματα της Ιατρικής με αποτέλεσμα να
χρειάζονται περισσότερες εξετάσεις και θεραπείες.

Χρειάζονται επίσης περισσότερες φυσικοθεραπείες, οδοντιατρικές εργασίες και νοσηλευτικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα και αυτοί οι υγειονομικοί φορείς να χρειάζονται στήριξη για να παρέχουν τις υπηρεσίες στο όλο και αυξανόμενο ποσοστό ασθενών που ζουν έχοντας τα  προβλήματα της τρίτης ηλικίας.

Το ελπιδοφόρο είναι ότι η ΕΕ έχει εγκαίρως εντοπίσει το πρόβλημα και συσπειρώνεται να το αντιμετωπίσει κεντρικά. Τόσο η νέα πολιτική για το Φάρμακο, όσο και η διάθεση να εκταμιευτούν κονδύλια για τον προσυμπτωματικό έλεγχο των πολιτών στην Ελλάδα κι άλλες χώρες, δείχνει ότι η Ευρώπη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Κι είναι βέβαιο ότι εάν φροντίσουμε στις επικείμενες εκλογές ώστε η εκπροσώπηση της χώρας ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου, να γίνει από άτομα που έχουν γνώσεις, άποψη και δυνατότητα διαπραγμάτευσης, τότε θα συρρεύσουν προς τη χώρα μας κι άλλα χρήματα που θα πάνε  στην Υγεία.

Πάντως, ακόμα και σήμερα, τα ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας, αν και διαφορετικά μεταξύ τους, αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικά από τα μοντέλα που υπάρχουν στις ΗΠΑ και αλλού. Ο Ευρωπαίος  πολίτης θα κάνει τις εξετάσεις που χρειάζεται και θα λάβει την ενδεδειγμένη θεραπεία ακόμα κι αν είναι στην πιο χαμηλή ασφαλιστική βαθμίδα.

Επίσης, οι κλινικές μελέτες που διεξάγονται σε όλα τα κράτη- μέλη, δίνουν τη δυνατότητα πρώιμης πρόσβασης  σε καινοτόμες θεραπείες σε πολλούς χρόνια και βαριά πάσχοντες, γεγονός που προωθεί την ισότητα στη θεραπεία όσο ακριβή κι αν είναι…

Συμπερασματικά θα ήθελα να σημειώσω ότι βρισκόμαστε προ των πυλών μίας νέας εποχής με αλλαγές στην Επιστήμη, την Τεχνολογία αλλά και γεωπολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις στις οποίες καλούμαστε ήδη να προσαρμοστούμε και να αντιμετωπίσουμε.

Σε μία τόσο απαιτητική, ρευστή αλλά και ενδιαφέρουσα εποχή, οι επιλογές προσώπων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, πρέπει να γίνονται με κριτήρια πρακτικά,  αντικειμενικά και τεκμηριωμένα κι όχι με χαλαρή διάθεση και ασαφή αισθήματα συμπάθειας και αναγνωρισιμότητας του προσώπου.

 

*Ο Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είναι πλαστικός χειρουργός και Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ