Atezolizumab: Διπλή επέκταση της ένδειξής του στον καρκίνο του πνεύμονα

  • Ρούλα Τσουλέα
atezolizumab
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκτεινε τις ενδείξεις της ανοσοθεραπείας atezolizumab, ώστε να συμπεριλάβει δύο ακόμα μορφές καρκίνου του πνεύμονα.

Δύο νέες ενδείξεις του φαρμάκου atezolizumab ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και οι δύο αφορούν μορφές καρκίνου του πνεύμονα, στις οποίες οι υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες.

Η πρώτη νέα ένδειξη αφορά στο συνδυασμό της ανοσοθεραπείας με atezolizumab και χημειοθεραπεία (καρβοπλατίνη και ετοποσίδη) σε ασθενείς με εκτεταμένου σταδίου μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΚΠ), οι οποίοι δεν είχαν λάβει προηγουμένως θεραπεία.

Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για το περίπου 15% όλων των περιπτώσεων της νόσου. Ξεχωρίζει συγκριτικά με τους άλλους τύπους της εξαιτίας της επιθετικής φύσης του, της ραγδαίας αύξησής του και της πρώιμης μεταστατικής ανάπτυξής του.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίστηκε στα αποτελέσματα της μελέτης Φάσης III IMpower133. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που έλαβαν τον συνδυασμό με atezolizumab βρίσκονταν εν ζωή έναν χρόνο αργότερα. Στην πραγματικότητα, ήταν 51,7% έναντι 38,2% μεταξύ όσων έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία.

Ταυτοχρόνως, μειώθηκε κατά 30% ο κίνδυνος επιδείνωσης της νόσου ή θανάτου, σε σύγκριση με τη λήψη μόνο χημειοθεραπείας.

Η μελέτη IMpower133 αποτελεί την πρώτη θετική μελέτη Φάσης ΙΙΙ έπειτα από 20 χρόνια που αποδεικνύει ότι μία θεραπεία πρώτης γραμμής μπορεί να βελτιώσει την συνολική επιβίωση των πασχόντων από μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Οι ειδικοί θεωρούν το εύρημα αυτό πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, στοιχίζοντας τη ζωή σε περίπου 1,76 εκατομμυρία άτομα κάθε χρόνο.

Ο μη πλακώδης, μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επίσης τον συνδυασμό atezolizumab και χημειοθεραπείας (καρβοπλατίνη και nab-πακλιταξέλη) ως αρχική θεραπεία για μία άλλη ομάδα πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα.

Πρόκειται για τους ασθενείς με μεταστατικό, μη πλακώδη, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (MMKΠ), χωρίς μεταλλάξεις του υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR) ή αναδιατάξεις της κινάσης αναπλαστικού λεμφώματος (ALK).

Σύμφωνα με τη μελέτη Φάσης ΙΙΙ IMpower130, στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση, ο συνδυασμός atezolizumab και χημειοθεραπείας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της διάμεσης συνολικής επιβίωσης σε 18,6 μήνες κατά μέσον όρο, από 13,9 μήνες.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια πολύπλοκη νόσος, η οποία απαιτεί ένα εύρος θεραπευτικών επιλογών. Η έγκριση νέων ανοσοθεραπευτικών σχημάτων, που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να τον καταπολεμήσει, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξατομικευμένης προσέγγισης για κάθε ασθενή.