Άστεγοι έχουν καταλύσει στα υπόγεια του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

  • Γιάννα Σουλάκη
άστεγοι
Κατάλυμα έχουν βρει στα υπόγεια του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ πολλοί άστεγοι, οι οποίοι διαμένουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Την ίδια στιγμή, η παραμονή τους εκεί προκαλεί προβλήματα και στην ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας, έχει κατακλυστεί από αστέγους. Σύμφωνα με καταγγελία των εργαζομένων, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και παρ’ότι έχουν επισημάνει πολλές φορές το πρόβλημα στη διοίκηση, φαίνεται να μην «ιδρώνει το αυτί».

Το νοσοκομείο, σύμφωνα με τους εργαζομένους, έχει κατακλυστεί από ακαθαρσίες, τόσο εντός όσο και εκτός του νοσοκομείου και ειδικά στα υπόγεια, όπου στεγάζονται υπηρεσίες του νοσοκομείου. Τα στρώματα και οι κουβέρτες παραμένουν εκεί όλη την ημέρα.

«Τα Νοσοκομεία δεν είναι χώροι τα οποία μπορούν με όλο το ρουχισμό να φιλοξενούν αστέγους, οι οποίοι αφοδεύουν, ουρούν, τρώνε στους διαδρόμους των κλινικών. Μετά αναρωτιούνται γιατί έχουμε 1627 θανάτους κατ’ έτος από νοσοκομειακές λοιμώξεις«, αναφέρουν στην καταγγελία τους οι εργαζόμενοι της ΠΟΕΔΗΝ.

Διοικητής ΑΧΕΠΑ : «Συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία»

Ο διοικητής του νοσοκομείου από την πλευρά του κ. Σπανός, πάντως, αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο ίδιος δεν μπορεί να απομακρύνει τους αστέγους, ότι κάθε μέρα απομακρύνονται τα πράγματά τους από τους χώρους του νοσοκομείου αλλά αυτοί τα ξαναφέρνουν και πως παρότι υπάρχουν προσβάσιμες τουαλέτες αυτοί αφοδεύουν όπου βρουν.

Ο κύριος Σπανός προσθέτει ότι άστεγοι δεν υπάρχουν μόνο στο ΑΧΕΠΑ, υπάρχουν και στο «Γεννηματάς» και στο «Ιπποκράτειο», γιατί είναι κεντρικά νοσοκομεία.

Και συνεχίζει λέγοντας: «Είναι άνθρωποι με διάφορες μορφές εξαρτήσεων και ορισμένοι είναι ψυχιατρικοί ασθενείς, τους οποίους έχουν εξετάσει οι γιατροί του νοσοκομείου μας. Δεν είναι μολυσματικοί. Τον χειμώνα είναι περισσότεροι, αλλά το καλοκαίρι προτιμούν να κοιμούνται σε χώρους του πανεπιστημίου έξω από το νοσοκομείο. Θα μπορούσαν να πάνε στο Υπνωτήριο του δήμου, αλλά δεν πηγαίνουν, γιατί εκεί οι πόρτες κλείνουν στις 8 το βράδυ και επίσης τους αναγκάζουν να πλένονται. Εγώ, ως διοικητής του Νοσοκομείου, δεν έχω κανένα δικαίωμα να τους απομακρύνω. Θα πρέπει να γίνει αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους αλλά για αυτό απαιτείται εισαγγελική εντολή και τέτοια εντολή δεν έχει δοθεί».

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες: