Ασπιρίνη κατά του καρκίνου του μαστού;

  • Iatropedia
Μια ασπιρίνη την ημέρα μπορεί να κάνει… πέρα τον καρκίνο του μαστού; Ερευνητές υποστηρίζουν ότι σε ποντίκια με επιθετική μορφή του συγκεκριμένου καρκίνου, μια μικρή ημερήσια δόση του γνωστού αναλγητικού μείωσε καρκινικούς όγκους κατά 47%!

Ασπιρίνη κατά του καρκίνου του μαστού;

Πρόλογος: Μια ασπιρίνη την ημέρα μπορεί να κάνει… πέρα τον καρκίνο του μαστού; Ερευνητές υποστηρίζουν ότι σε ποντίκια με επιθετική μορφή του συγκεκριμένου καρκίνου, μια μικρή ημερήσια δόση του γνωστού αναλγητικού μείωσε καρκινικούς όγκους κατά 47%!

Τα ευρήματα σχετικής έρευνας επιστημόνων του Cancer Research Unit στο Veterans Affairs Medical Center του Κάνσας έδειξαν ότι η ημερήσια δόση ασπιρίνης μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού και την επανεμφάνισή του καθώς εμποδίζει την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να ανανεώνονται. Όπως εξηγεί στην επιθεώρηση Laboratory Investigation ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Sushanta Banerjee, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ που αποτελεί την δραστική ουσία της γνωστής μας ασπιρίνης σκότωσε στο εργαστήριο την πλειονότητα κυττάρων της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου ενώ αυτά που δεν κατάφερε να σκοτώσει τα άφησε ανίκανα να μεγαλώσουν.

Σε δοκιμές με ποντίκια, η καθημερινή χορήγηση ασπιρίνης –ισοδύναμης με 75 χιλιοστόγραμμα για ανθρώπους που θεωρείται χαμηλή δόση– επί 15 ημέρες, έδειξε ότι τα ζώα που την ελάμβαναν είχαν όγκους μικρότερους κατά 47% σε σύγκριση με αυτά που δεν πήραν ασπιρίνη. Επίσης, η χορήγηση ασπιρίνης σε υγιή ποντίκια επί 10 ημέρες πριν την έκθεσή τους σε καρκινογόνα κύτταρα είχε ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα της διαδικασίας ανανέωσης των κυττάρων αυτών, ώστε να μην μπορούν ούτε να ανανεωθούν αλλά ούτε και να αναπτυχθούν.

Η χορήγηση ασπιρίνης μετά από χημειοθεραπεία για την αποτροπή του ενδεχομένου υποτροπής απεδείχθη αποτελεσματική, τόσο στο εργαστήριο όσο και στα ζωικά μοντέλα, επισημαίνει ο Δρ. Banerjee, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας αποτρεπτικής στρατηγικής κατά του συγκεκριμένου καρκίνου. Βεβαίως, τονίζει, πριν αρχίσει κάποιος να παίρνει από μόνος του ασπιρίνη θα πρέπει πάντα να το συζητά με τον γιατρό του διότι η εσωτερική αιμορραγία είναι μια από τις πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου.