Ασκληπιείο Βούλας: «Με απευθείας αναθέσεις οι «χρυσοί» γραμματείς του Νοσοκομείου»

  • Iatropedia newsroom
Ασκληπιείο
Αποκαλυπτικά στοιχεία φέρνει στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γ.Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας.

Σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας αναφέρεται ότι την Τετάρτη 9 Αυγούστου η διοίκηση προχώρησε με απευθείας ανάθεση στην κάλυψη υπηρεσιών γραμματειακής υποστήριξης από εργολαβική εταιρεία.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, που όπως αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων έχει στην διάθεσή του, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου η προϊσταμένη του τμήματος γραμματείας ζήτησε εγγράφως από τον προϊστάμενο διοικητικής και οικονομικής υπηρεσίας την ταχύτερη δυνατή κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών γραμματειακής υποστήριξης, αναλύοντας τις μεγάλες ελλείψεις του τμήματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με την καταγγελία, η κάλυψη των κενών έγινε μέσα σε ελάχιστα 24ωρα, με τη διοίκηση του νοσοκομείου να παρακάμπτει όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Συγκεκριμένα:

  • Την ίδια ημέρα, Δευτέρα 7 Αυγούστου, από το γραφείο διοικητή δίνεται εντολή στο γραφείο προμηθειών να αποστείλει «ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΑΙΤΗΜΑ» προς την εταιρεία ΓΕΝΚΑ Α.Ε.
  • Δύο μέρες μετά, Τετάρτη 9 Αυγούστου, ο προϊστάμενος διοικητικής – οικονομικής υπηρεσίας απέστειλε τις προδιαγραφές του αιτήματος και την ίδια ημέρα, η εταιρεία ΓΕΝΚΑ Α.Ε. έδωσε οικονομική προσφορά και το νοσοκομείο απάντησε με την υπογραφή της σύμβασης.

Η σύμβαση προέβλεπε στην απασχόληση τριών (3) ατόμων, για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών, με τη δυνατότητα της δίμηνης παράτασης.

Σε ό,τι αφορά το κόστος της σύμβασης, οι εργαζόμενοι αποκαλύπτουν πως οι τρεις (3) γραμματείς για δύο (2) μήνες στο Ασκληπιείο Βούλας, κοστίζουν 17. 223,60 €!!!, δηλαδή,  2870,6 € για κάθε γραμματέα μηνιαίως.

Οι εργαζόμενοι σχολιάζουν:  «Σε ένα νοσοκομείο που απασχολεί επικουρικό διοικητικό προσωπικό με τρίμηνες συμβάσεις, η διοίκηση αποφασίζει να προσλάβει «ενοικιαζόμενους» γραμματείς, αντί να προχωρήσει στην προκήρυξη των κενών θέσεων. Για την ακρίβεια, η συγκεκριμένη σύμβαση υπογράφτηκε τον μήνα Αύγουστο, με ταχύτατες διαδικασίες, την ώρα που οι τριμηνίτες συνάδελφοι μας δεν ήξεραν καν εάν θα ανανεωθεί η σύμβαση τους, εάν θα παραμείνουν στη δουλειά.

Μετά από την εδώ και χρόνια ανάθεση του έργου της φύλαξης – σίτισης – καθαριότητας σε εργολάβους, φαίνεται ότι άνοιξε η όρεξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας και της διοίκησης του Ασκληπιείου να επεκταθεί το αίσχος της ενοικίασης εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και σε άλλους κλάδους. Και μάλιστα, με όρους αποικιοκρατίας».

Ασκληπιείο Βούλας: Τα ερωτήματα που προκύπτουν

Σύμφωνα με τα παραπάνω, προκύπτουν ερωτήματα από τους εργαζόμενους:

  •     Γιατί κρίθηκε ως απολύτως επείγουσα η κάλυψη των κενών γραμματειακής υποστήριξης, την ώρα που το Ασκληπιείο υποφέρει εδώ και χρόνια από τη δραματική υποστελέχωση σε όλες τις υπηρεσίες;
  •     Γιατί δεν ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία της πλατφόρμας i-supplies, αλλά η οδός της απευθείας ανάθεσης;
  •     Πώς συντάχθηκαν οι «προδιαγραφές»; Από ποιον;
  •     Γιατί είναι τόσο υψηλό το τίμημα της σύμβασης; Στην ίδια τη σύμβαση δεν περιγράφεται καν ο μισθός των εργαζόμενων γραμματέων.

Οι εργαζόμενοι καταλήγουν:

«Ποιος θα μας απαντήσει; Φυσικά, ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να ελέγξει. Ακούνε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί;»