Ασκήσεις στα… 38.000 πόδια!

  • Iatropedia
Η αυστραλιανή Qantas έγινε η πρώτη αεροπορική εταιρία στον κόσμο που προλαμβάνει τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης από την πολύωρη ακινησία κατά τις υπερπόντιες πτήσεις με ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις εν πτήσει.

Το τετράλεπτο βίντεο με τις ειδικές ασκήσεις που θα προβάλλεται από αυτόν τον μήνα σε όλες τις πτήσεις της εταιρίας προς διεθνείς προορισμούς, δημιουργήθηκε με την βοήθεια ακαδημαϊκών από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης σε συνεργασία με την Physitrack και την Sports Medicine Australia. Στόχος των ασκήσεων είναι να συμβάλλουν στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος με κινήσεις και μασάζ συγκεκριμένων μυών οι οποίοι καθίστανται δύσκαμπτοι στις πολύωρες πτήσεις με αποτέλεσμα το… «σύνδρομο της οικονομικής θέσης» όπως έχει χαρακτηρισθεί –επιτυχημένα– ή χειρότερα, φλεβική θρόμβωση.

Η αιτία δεν είναι τόσο η διάρκεια των πτήσεων όσο η διαμόρφωση της καμπίνας από τις εταιρίες με στόχο τον μέγιστο δυνατό αριθμό θέσεων, άρα και επιβατών, χωρίς να υπάρχει χώρος όχι να τεντώσει κανείς τα πόδια του αλλά πολλές φορές ακόμη και… να φάει. Συνήθως στις πολύωρες πτήσεις τα πόδια πρήζονται σε σημείο που αν βγάλει κανείς τα παπούτσια του, όταν φθάσει είναι… δύσκολο να τα ξαναφορέσει!

«Αποτελεί έκπληξη που διεθνείς αεροπορικές εταιρίες δεν εισήγαγαν βίντεο με ασκήσεις δεδομένων όσων γνωρίζουμε για την φλεβική θρόμβωση και τα μεγάλα ταξίδια» λέει η καθηγήτρια Kim Bennell από το Τμήμα Φυσιοθεραπείας του University of Melbourne που βοήθησε στην δημιουργία του σχετικού βίντεο (https://youtu.be/Gv7enzI7Yq8). Αν και ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι θεωρητικά μικρός, ο αυστραλιανός αερομεταφορέας ήταν ο πρώτος που έκανε το βήμα. Το βίντεο υψηλής ευκρίνειας δείχνει με λεπτομέρεια την σωστή τεχνική για την εκτέλεση απλών, προληπτικών ασκήσεων ώστε οι επιβάτες να παραμένουν fit ακόμη και σε ύψος 38.000 ποδών!