Ασημάκης Σπηλιόπουλος: Με απώλεια ακοής 90% ο πολίστας της πρωταθλήτριας Βουλιαγμένης

  • Ρούλα Τσουλέα
Σπηλιόπουλος
Έχασε την ακοή του στα τρία του χρόνια από άγνωστη αιτία. Πώς τον επηρεάζει η απώλεια στο παιχνίδι του.

Από σχεδόν ολική απώλεια ακοής πάσχει ο 19χρονος πολίστας του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης Ασημάκης Σπηλιόπουλος, ο οποίος πέτυχε τρία κομβικά γκολ στον τελικό του πρωταθλήματος Ελλάδος Νέων Ανδρών συμβάλλοντας  καθοριστικά στη νίκη της ομάδας του.

Το γεγονός γνωστοποίησε με ανάρτησή του ο προπονητής της ομάδας Νικόλας Δεληγιάννης. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει viral το όνομα του νεαρού πολίστα. Η περίπτωσή του είναι μοναδική στο πόλο, το οποίο έχει συνεχή σφυρίγματα.

Ο Ασημάκης Σπηλιόπουλος μίλησε στο Open, στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη. Όπως είπε, άκουγε φυσιολογικά μέχρι την ηλικία των 2-3 ετών, αλλά ύστερα κάτι συνέβη και σταμάτησε να ακούει. «Ευτυχώς είχα μάθει να μιλάω», είπε. «Δεν ακούω από 70-90%.  Παλαιότερα το ποσοστό ήταν πιο χαμηλό, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί».

Ο Ασημάκης Σπηλιόπουλος τόνισε όπως η απώλεια της ακοής τον έχει βοηθήσει πολύ στο πόλο. «Στο να αναπτύξω τους άλλους τομείς του παιχνιδιού μου, στο να παρακολουθώ καλύτερα το παιχνίδι», εξήγησε. «Ναι μεν με δυσκολεύει στο να καταλαβαίνω κάποια σφυρίγματα των διαιτητών, αλλά το έχω συνηθίσει».

Άμα έχεις θέληση και θάρρος…

Η βοήθεια που δέχεται από όλα τα μέλη της ομάδας του έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην πορεία του. «Οι συμπαίκτες μου και ο προπονητής μου και γενικά όλος ο ΝΟΒ με βοηθάνε πάντα, όπως μπορούν. Δεν υπάρχει ποτέ καμία διάκριση. Και έχω ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση με τους άλλους συναθλητές μου. Οπότε δεν με έχει εμποδίσει πουθενά και καθόλου αυτό το πρόβλημα που έχω», τόνισε ο Ασημάκης Σπηλιόπουλος.

Όσον αφορά το πως καταλαβαίνει στα σφυρίγματα, παραδέχτηκε πως είναι δύσκολο. Ωστόσο, «με τις κινήσεις που κάνουν οι διαιτητές μπορεί να μην ακούω τα σφυρίγματά τους αλλά καταλαβαίνω τι γίνεται πάντοτε».

Και κατέληξε: «Σε ένα νέο παιδί που επίσης έχει ένα θέμα ακοής, θα του έλεγα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν ακούς τόσο καλά. Άμα έχει θέληση και θάρρος μπορείς πανεύκολα να παραλείψεις αυτό το εμπόδιο. Και αν βάλεις λίγη δύναμη μπορείς να καταφέρεις ό,τι θέλεις. Δε θα σε σταματήσει τίποτα».