ΑΣΕΠ: Πάνω από 1.000 υποψήφιοι έδωσαν εξετάσεις για διοικητές ΥΠΕ, νοσοκομείων

  • Ρούλα Τσουλέα
ΑΣΕΠ
Από τους 1.101 υποψηφίους που είχαν υποβάλλει αίτηση, συμμετείχαν στις γραπτές εξετάσεις οι 1.034.

Περισσότεροι από 1.000 υποψήφιοι συμμετείχαν στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ για τις 173 θέσεις διοικητών, αναπληρωτών διοικητών και υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και των νοσοκομείων.

Όπως ανακοίνωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου διεξήχθησαν οι γραπτές εξετάσεις για τις θέσεις αυτές. Από τους 1.101 υποψηφίους που είχαν υποβάλλει αίτηση, συμμετείχαν τελικώς οι 1.034 (ποσοστό 93,91%).

Οι υποψήφιοι διοικητές των νοσοκομείων έλαβαν μέρος στο τεστ δεξιοτήτων το οποίο, βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου, αποτελεί σημαντικό στάδιο στη διαδικασία επιλογής. Οι 15 υποψήφιοι για κάθε θέση με την υψηλότερη βαθμολογία στο τεστ αυτό, θα περάσουν στην επόμενη φάση. Θα ακολουθήσει η μοριοδότηση των τυπικών προσόντων και των προσόντων εμπειρίας. Τέλος, οι πρώτοι 7 θα κληθούν σε συνέντευξη από την αρμόδια επιτροπή επιλογής υπό το ΑΣΕΠ.

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται οριζοντίως στο ελληνικό δημόσιο τομέα τέτοιου είδους καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία αξιολόγησης δεξιοτήτων. Τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιούνται ήδη σε περισσότερες από 50 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και από μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα.

Το ΑΣΕΠ επισημαίνει ότι πρώτα θα επιλεγούν οι διοικητές και υποδιοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών. Στη συνέχεια, οι νέοι ΥΠΕάρχες θα συμμετάσχουν στις επιτροπές επιλογής για τις νέες διοικήσεις των νοσοκομείων της χώρας.

Αναφέρει ακόμα ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις για κάθε θέση. Έχουν θεσπιστεί αυστηρά ελάχιστα (on-off) προσόντα όπως πτυχίο και εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια προς το αντικείμενο δραστηριότητας του φορέα ή την άσκηση διοίκησης. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι όσοι επιλεγούν έχουν τα απαραίτητα προσόντα και ικανότητες για να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.

Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά που εκδόθηκε ενιαία πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όλες τις ΥΠΕ και όλα τα νοσοκομεία. Αυτό έγινε για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Σύγχρονο και αποτελεσματικό πρότυπο διοίκησης,

Η εφαρμογή του νέου πλαισίου επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του δημοσίου προχωρά με γοργούς ρυθμούς καθώς ο σχετικός νόμος του Υπουργείου Εσωτερικών ψηφίστηκε από τη Βουλή μόλις στα τέλη του 2023. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο πρόκειται να επιλεγούν μέσω του ΑΣΕΠ οι διοικήσεις (πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διοικητές, αναπληρωτές διοικητές, υποδιοικητές, διευθύνοντες και εντεταλμένοι σύμβουλοι) σε 600 φορείς του Δημοσίου Τομέα, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου.

Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, «με το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων κάνουμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πρότυπο διοίκησης, κατά τα διεθνή πρότυπα, που ανταποκρίνεται στις πολυδιάστατες προκλήσεις της εποχής μας και στις απαιτήσεις της κοινωνίας, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στην οικοδόμηση ενός πιο αποτελεσματικού κράτους στην υπηρεσία του πολίτη».

Με πληροφορίες από ΑΣΕΠ, newsit.gr

Φωτογραφία: iStock