Αρθροπλαστική ισχίου: Όλα όσα θέλετε να μάθετε

  • Iatropedia
H αντικατάσταση ισχίου ή αλλιώς αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται ορισμένα τμήματα της άρθρωσης του ισχίου και αντικαθίστανται με νέα τεχνητά μέρη. Οι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης περιλαμβάνουν την αύξηση της κινητικότητας, τη βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης του ισχίου, καθώς και την ανακούφιση του πόνου.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου είναι οι άνθρωποι όπου η άρθρωση έχει υποστεί ζημιά και προκαλεί πόνο παρεμβαίνοντας στις καθημερινές δραστηριότητες παρά τη συντηρητική θεραπεία. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία αυτού του τύπου της βλάβης.

Ωστόσο και άλλες συνθήκες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα (μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις, δυσκαμψία, και πρήξιμο), η οστεονέκρωση (όπου η βλάβη του οστού προκαλείται από ανεπαρκή παροχή αίματος), ένας τραυματισμός ή κάταγμα και οι όγκοι των οστών μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε βλάβη της άρθρωσης του ισχίου και την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.

Στο παρελθόν η ηλικία έπαιζε πολύ μεγάλο ρόλο στην απόφαση για αντικατάσταση ισχίου. Το σκεπτικό ήταν ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς είναι συνήθως λιγότερο κινητικά ενεργοί και έτσι δεν καταπονούν τεχνητό ισχίο σε σχέση με τους νεότερους. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αποδεικνύεται ότι η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου μπορεί να είναι πολύ επιτυχής και σε νεότερους ανθρώπους. Η νέα τεχνολογία έχει βελτιωθεί αρκετά ώστε τα τεχνητά μέρη να αντέχουν περισσότερη φόρτιση και πίεση.

Σήμερα, η συνολική υγεία και το επίπεδο δραστηριότητας ενός ατόμου είναι πιο σημαντικοί παράγοντες (από την ηλικία) στην πρόβλεψη της επιτυχίας της αντικατάσταση του ισχίου. Η αντικατάσταση ισχίου μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για άτομα με ορισμένα προβλήματα υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Για παράδειγμα, τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες διαταραχές, όπως η νόσος του Parkinson, ή παθήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρή μυϊκή αδυναμία. Επίσης όσοι έχουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων ή βρίσκονται σε κακή κατάσταση υγείας δεν είναι καλοί υποψήφιοι για μία τέτοια επέμβαση.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί πονάει η «μέση» μου; Χρήσιμες συμβουλές