Άρτα: Από θερμοπληξία ο θάνατος του άτυχου βρέφους. Τι είπε στο LiveNews ο πρόεδρος των παιδιάτρων

  • Ρούλα Τσουλέα
θερμοπληξία
Τα πρώτα στοιχεία της νεκροψίας-νεκροτομής στο μωράκι που πέθανε στο αυτοκίνητο του πατέρα του.

Έλλειψη οξυγόνου και θερμοπληξία είναι τα αίτια του θανάτου του βρέφους στο αυτοκίνητο στην Άρτα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της νεκροψίας-νεκροτομής.

Τα στοιχεία, που αποκάλυψε το Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο, δείχνουν ότι το άτυχο βρέφος πέθανε από αυτά τα αίτια επειδή έμεινε πολλές ώρες μέσα στο ερμητικά κλειστό όχημα.

Μιλώντας στην εκπομπή ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, εξήγησε ότι δυστυχώς παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν αρκετά συχνά.

Επίσης, ο κ. Νταλούκας ανέφερε πως όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι 25 βαθμοί Κελσίου, μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί εύκολα να φθάσει στους 45.

«Κάθε τέτοιο γεγονός είναι μία θλιβερή είδηση για εμάς. Το πιθανότερο είναι πως όταν οι γονείς είναι αγχωμένοι, ανεξάρτητα από το επάγγελμά τους, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να ξεχαστούν», είπε.

Μάλιστα, «οι γονείς μπορεί να νομίζουν πως έχουν πάει το μωρό στον βρεφονηπιακό. Εύκολα θα μπορούσε ένας γονέας να ξεχάσει το παιδί», πρόσθεσε.

Ο κ. Νταλούκας εκτίμησε πως στην συγκεκριμένη περίπτωση «πιθανόν το βρέφος να άντεξε 3-4 ώρες». Ωστόσο «από τη στιγμή που το αυτοκίνητο ήταν κλειστό, τότε η θερμοκρασία αυξήθηκε πάρα πολύ». Η αύξηση αυτή γρήγορα έφτασε στη θερμοπληξία.

Όπως εξήγησε, «εάν έξω έχει 25 βαθμούς, μέσα μπορεί να έχει 45 βαθμούς. Με αυτές τις θερμοκρασίες θα μπορούσε να αντέξει λίγο χρόνο. Τα μωρά έχουν μειωμένη θερμορρύθμιση. Έτσι, η σωματική θερμοκρασία τους ανεβαίνει 3-4 φορές πιο γρήγορα απ’ ό,τι στα υπόλοιπα παιδιά».