Άρση μέτρων κατά της Covid: Ποια χώρα προχωρά σε τερματισμό των εμβολιασμών και ποια σε 4η δόση στους ηλικιωμένους

  • Γιάννα Σουλάκη
προγράμματος
Χώρες της Ε.Ε. με υψηλά εμβολιαστικά ποσοστά, όπως η Δανία, ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τη λήξη του εμβολιαστικού τους προγράμματος, ενώ άλλες, όπως η Σουηδία, βλέπουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων τους θανάτους να αυξάνονται και ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε τέταρτη δόση. Πολλοί επιστήμονες, ωστόσο, ανησυχούν για την πιθανότητα εμφάνισης νέας μετάλλαξης στην Ευρώπη.

Ανάλογα με τις επιδημιολογικές ανάγκες, η κάθε χώρα της Ευρώπης προσαρμόζει τα μέτρα και τους εμβολιασμούς με τρόπο τέτοιο, ώστε να φτάσει με τα λιγότερα δυνατά “επιδημιολογικά βάρη” στο πολυπόθητο ορόσημο του τέλους Μαρτίου. Ημερομηνία, την οποία οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ έχουν ορίσει ως καταληκτική για την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού στην Ευρώπη.

Έτσι, παρά τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) προς τις χώρες της ΕΕ να μην προχωρήσουν στην χορήγηση τέταρτης δόσης στον ευρύ πληθυσμό, η Σουηδία αποφάσισε να συστήσει στους πολίτες της ηλικίας άνω των 80 ετών, να προχωρήσουν σε δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19.

Συγκεκριμένα, οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να ενθαρρύνουν τους ηλικιωμένους τρόφιμους των γηροκομείων, ή όσων υπερηλίκων λαμβάνουν κατ’ οίκον φροντίδα να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση του εμβολίου, τέσσερις μήνες μετά την τελευταία δόση.

Ο επικεφαλής της ομάδας των επιδημιολόγων της Σουηδίας Anders Tegnell δήλωσε ότι ένα τέταρτο εμβόλιο «θα ενισχύσει την προστασία από σοβαρές ασθένειες».

Σουηδία: Τέλος τα μαζικά τεστ και τη χρήση μάσκας

Την περασμένη εβδομάδα, η Σουηδία ήρε σχεδόν όλους τους περιορισμούς κατά του κορονοϊού και τερμάτισε όλους τους ευρείας κλίμακας διαγνωστικούς ελέγχους για την COVID-19, ακόμη και σε άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα.

Μεταξύ άλλων αλλαγών, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν απαιτούνται πλέον για την είσοδο σε δημόσιους χώρους, ενώ δεν υπάρχει πλέον και ισχυρή σύσταση για τη χρήση της μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά εισερχόμαστε σε μια εντελώς νέα φάση… Η γνώση μας έχει βελτιωθεί και πλέον αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια», δήλωσε η πρωθυπουργός Magdalena Andersson.

Ορισμένες συστάσεις παραμένουν σε ισχύ για τους ανεμβολίαστους, όπως η αποφυγή του συνωστισμού σε εσωτερικούς χώρους.

Οι εμβολιασμοί “ρυθμιστής” για την άρση των περιορισμών

Να σημειωθεί ότι στη Σουηδία περισσότερο από το 83% του πληθυσμού άνω των 12 ετών έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου μέχρι σήμερα και λίγο λιγότερο από το 50% έχει κάνει τις τρεις δόσεις.

Ωστόσο, η παραλλαγή Όμικρον έχει προκαλέσει αύξηση των λοιμώξεων στη χώρα, ενώ η απόφαση για την τέταρτη δόση  ελήφθη, καθώς από την ημέρα της άρσης των περιορισμών στη χώρα, παρατηρήθηκε αύξηση στους θανάτους ανάμεσα στους υπερήλικες, οι οποίοι φαίνεται να χάνουν την ανοσιακή προστασία τους πιο εύκολα.

Δανία: η πρώτη χώρα που «κλείνει» το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έκανε τη Δανία την πρώτη χώρα της ΕΕ που άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς κατά του κορονοϊού.

Έτσι σήμερα, με 99.8% εμβολιασμένους πολίτες στους άνω των 60 ετών και 91.3% στους άνω των 18 ετών, η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να «κλείσει» το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

«Η πολύ υψηλή κάλυψη εμβολίου στη Δανία, ειδικά με το τρίτο εμβόλιο, σημαίνει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη μόλυνση χωρίς οι πολίτες να υποστούν σοβαρή νόσο Covid-19», ανέφεραν σε δηλώσεις τους Δανοί κρατικοί αξιωματούχοι της Yγείας.

Δεν έχουν όλοι, όμως, οι επιστήμονες την ίδια γνώμη…

Η “ενδημική αυταπάτη” και o φόβος της Deltakron

Παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ενθουσιασμού για την επικείμενη παντελή κατάργηση των περιορισμών, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Συγκεκριμένα, ο δανικής καταγωγής λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Άντερσεν του αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Scripps, εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός για τη βιασύνη της πατρίδας του Δανίας να ανακοινώσει ότι πλέον από αυτόν τον μήνα δεν θεωρεί την Covid-19 «νόσο κοινωνικά κρίσιμη», παρόλο που οι θάνατοι και τα κρούσματα ακόμη αυξάνονται.

Ο επιστήμονας χαρακτήρισε το φαινόμενο ως “ενδημική αυταπάτη”. Είναι ο όρος, όπως λέει, που “πιθανότατα αντιπροσωπεύει καλύτερα αυτή την νέα εντύπωση, ότι η ανθρωπότητα είναι έτοιμη να συμβιώσει με την Covid”.

Ο διάσημος Γερμανός επιδημιολόγος, επίσης, Κρίστιαν Ντρόστεν, δεν πιστεύει ότι η πανδημία θα τελειώσει σύντομα. Αν και θεωρεί δυνατή την χαλάρωση των μέτρων, χάρη στον αυξανόμενο ρυθμό εμβολιασμών, ο επικεφαλής επιδημιολόγος στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charite του Βερολίνου, ανησυχεί για την πιθανή μετάλλαξη «Deltakron» του κορονοϊού, που πιθανόν να προέλθει από την ανάμιξη της παραλλαγής Δέλτα με την παραλλαγή Όμικρον.

Με την άποψη αυτή συντάσσονται πολλοί ακόμη επιστήμονες που εκφράζουν τον φόβο, πως η πρόωρη άρση των μέτρων θα υποσκάψει τη δέσμευση των κυβερνήσεων και των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία συνεχίζεται.

Αυτή η νοοτροπία, δεν αποκλείεται μάλιστα, όπως λένε, να αφήσει έκθετες πολλές χώρες που θα βρεθούν απροετοίμαστες απέναντι σε μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού, που παραμένει μια σοβαρή πιθανότητα.