Αρνητικό το δείγμα του Πειραιά για Έμπολα! Τι έδειξαν οι εξετάσεις

  • Iatropedia
Τελικά έληξε ο συναγερμός συναγερμού για το ύποπτο κρούσμα του ιού Έμπολα στο λιμάνι του Πειραιά. Το αποτέλεσμα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ο Φιλιπιννέζος ναύτης που παρουσίασε τα ύποπτα συμπτώματα ήταν αρνητικό.

Απολύτως καθησυχαστικό εμφανίζεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για το περιστατικό που αναστάτωσε από το πρωί της Δευτέρας όλες τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Όπως διευκρινίζεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ: «Το περιστατικό αυτό δεν εμπίπτει στον ορισμό ύποπτου κρούσματος για τον αιμορραγικό πυρετό Ebola».

Oι γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ που πήγαν στο πλοίοο πήραν αίμα απο τον ασθενή και το αποτέλεσμα του δείγματος εξετάσθηκε απο το εργαστήριο του πανεπιστημίου Αθηνών.

Εξάλλου ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Π. Ευσταθίου είχε δηλώσει στο iatropedia.gr από την πρώτη στιγμή ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.''Είμαστε σε συνεχής επαφή και δεν φαίνεται να είναι κρούσμα Έμπολα''.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο ναυτικός είχε για πέντε ημέρες υψηλό πυρετό ο οποίος όμως σε αυτή την φάση έχει πέσει σημαντικά .Επομένως δεν μοιάζει να είναι Έμπολα.

Πάντως από την πρώτη στιγμή το iatropedia.gr είχε τις πληροφορίες ότι ο ναυτικός πάσχει από ουρολοίμωξη.

Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες σε εμπορικό πλοίο ελληνικών συμφερόντων, το οποίο απέπλευσε στις 3-11-14 από το Κόνακρι της Γουϊνέας, δηλώθηκε στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ τα ξημερώματα της 17ης-11-14 εμπύρετο περιστατικό με έναρξη πυρετού τη 13η-11-14.

Σύμφωνα με δήλωση του πλοιάρχου και της πλοιοκτήτριας εταιρείας δεν αναφέρεται επαφή του πληρώματος με άτομα της περιοχής που πιθανόν να είχαν νοσήσει, εφόσον ουδείς αποβιβάστηκε από το πλοίο.

Επιπλέον, τα ελάχιστα άτομα των ντόπιων ναυτεργατών που επιβιβάσθηκαν στο πλοίο, είχαν υποστεί αυστηρότατο διπλό έλεγχο διαλογής εισόδου στο πλοίο τόσο από τον ιατρό της ασφαλιστικής εταιρείας του πλοίου, καθώς και από τις Λιμενικές Αρχές της Γουϊνέας.

Όπως επισημαίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με το δελτίο διερεύνησης κρούσματος και τη ναυτιλιακή δήλωση υγείας που συμπληρώθηκαν από το πλοίο, το περιστατικό αυτό δεν εμπίπτει στον ορισμό ύποπτου κρούσματος για τον αιμορραγικό πυρετό Ebola. Ωστόσο, ιατροί του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και του ΕΚΕΠΥ θα επισκεφθούν το πλοίο, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εξετάσουν τον ασθενή.