Κορωνοϊός: Αρνητικό στην πρώτη εξέταση το 8ο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού – Δείτε γιατί

  • Γιάννα Σουλάκη
κρούσμα
Αρνητικό ήταν το πρώτο δείγμα που έλαβαν οι υγειονομικές αρχές, από τον άνδρα που σήμερα επιβεβαιώθηκε ως 8ο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας που νόσησε μετά από επαφή με κρούσμα του ιού στη Θεσσαλονίκη βρισκόταν σε απομόνωση στο σπίτι του. Οι πρώτες εξετάσεις για τον ιό αποδείχθηκαν αρνητικές. Όμως, οι αρμόδιοι του ΕΟΔΥ επέμειναν και του πήραν μετά από λίγες ημέρες και δεύτερο δείγμα. Το δεύτερο δείγμα απέδειξε την ύπαρξη του ιού στον οργανισμό του ασθενή.

Τι έχει συμβεί

Είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος ιός σε πολλούς ανθρώπους εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα. Κάπως έτσι συνέβη  και με τον συγκεκριμένο ασθενή. Στο πρώτο δείγμα, λοιπόν, που έλαβαν οι γιατροί ο ασθενής είχε  χαμηλό ιικό φορτίο, με αποτέλεσμα ο ιός να μην ανιχνευθεί.

Όμως, οι γιατροί επέμειναν. Του συνέστησαν να μπει σε απομόνωση στο σπίτι του και επανέλαβαν την εξέταση σε λίγες ημέρες. Το δεύτερο δείγμα έδειξε ότι ήταν θετικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ο ασθενής που έχει ήπια συμπτώματα, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να έχει χαμηλό εξαιρετικά χαμηλό ιικό φορτίο.

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί απόδειξη του γιατί ο ιός, εξαιτίας των ήπιων συμπτωμάτων και της δυσκολίας στην ανίχνευσή του, έχει κάνει τόσο μεγάλη διασπορά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι και ο λόγος που ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, υπεύθυνος για τον κορωνοϊο στη χώρα, Σωτήρης Τσιόδρας, έχει πει χαρακτηριστικά τη φράση «Η διασπορά της νόσου που προκαλεί ο κορωναϊός, συμβαίνει κυριολεκτικά “κάτω από τη μύτη μας”.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός – Ελλάδα: Προετοιμάζονται νοσοκομεία και κλινικές για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19

Πως νόσησε το 8ο κρούσμα

Ο άνδρας που νόσησε αποτελεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, στενή επαφή του 5ου κρούσματος. Είναι άτομο που είχε νοσήσει δηλαδή μετά από επαφή με άλλο κρούσμα του ιού. Συγκεκριμένα μετά από επαφή με τη φίλη του πρώτου κρούσματος – της 38χρονης γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη. Ο άνδρας δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και όπως προαναφέραμε, έχει ήπια συμπτώματα.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ανακοινώνεται το όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Να σημειωθεί ότι τα άτομα που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ως «επαφές» των επτά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 270.