Αρκουμανέας: «Υπάρχει ένα μόνο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού»

  • Γιάννα Σουλάκη
Αρκουμανέας
Απαντήσεις σχετικά με τα δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων που κάνουν λόγο για “παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού”, έδωσε σήμερα στην τακτική ενημέρωση των 6:00 μμ του Υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε με έμφαση ότι υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο Covid-19. Απαντώντας στα όσα ειπώθηκαν για σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για τη δημιουργία ξεχωριστού μητρώου καταγραφής κρουσμάτων, ο κ. Αρκουμανέας παρουσίασε τη μία και μοναδική σύμβαση που έχει υπογράψει ο ΕΟΔΥ, όπως είπε, κι αυτή ήταν για τη δημιουργία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ).

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ γιατί θεωρώ απαράδεκτα τα κακόβουλα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και συνέχισε: «Το μόνο που καταφέρνουν τα δημοσιεύματα αυτά, είναι να απαξιώνουν την εργασία εκατοντάδων επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων του ΕΟΔΥ και άρα και της χώρας μας».

Διευκρίνισε στη συνέχεια ότι υπάρχει «ένα και μόνο σύστημα καταγραφής το Εθνικό Μητρώο ασθενών Covid. Λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2020 βάσει νόμου, ο οποίος περιγράφει και όλες τις λειτουργίες του. Και για να είμαστε λίγο πιο συγκεκριμένοι καθημερινά, τα δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, ο ΕΟΔΥ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όλοι καταχωρούμε στο ένα και μοναδικό αυτό μητρώο Covid», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Αρκουμανέα καθημερινά οι αρμόδιοι φορείς καταχωρούν τα κρούσματα με έναν συγκεκριμένο τρόπο. «Και αυτά αναλύονται από τους επιστήμονες ώστε κάθε ημέρα στις 6:00 το απόγευμα να έχουμε την ενημέρωση. Επίσης, επειδή διάβασα για κάποιες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες: Φαντάζομαι πως αυτοί που τα έχουν γράψει εννοούν τη σύμβαση της 2ας Ιουνίου, που είναι αναρτημένη στη Διαύγεια και αφορά τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, τις ΚΟΜΥ. Και οι ΚΟΜΥ καταγράφουν τα κρούσματα στο ένα και μοναδικό μητρώο ασθενών. Τα δημοσιεύματα αυτά βλάπτουν την εθνική προσπάθεια», είπε, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία σκιά στην καταγραφή και παρουσίαση, καθημερινά, των στοιχείων για τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.