Αρκουμανέας: «Πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο – Προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο κύμα»

  • Γιάννα Σουλάκη
Αρκουμανέας
Από το απόλυτο lockdown στην απόλυτη χαλάρωση. Αυτά είναι τα δύο άκρα στα οποία κινηθήκαμε ως χώρα το τελευταίο διάστημα, επισήμανε στην ομιλία του στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Δείτε τι υποστήριξαν οι έλληνες επιστήμονες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Στη συζήτηση με θέμα “Περιμένοντας το δεύτερο κύμα της πανδημίας” κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα νέου lockdown, καθώς η οικονομία πρέπει να πάρει μπροστά. Επισήμανε, όμως, ότι υπάρχει κίνδυνος μεγάλης διασποράς στα νησιά, αν και η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας είναι καλή.

«Δεν ξέρω αν έχει περάσει το πρώτο κύμα. Χαλαρώσαμε είναι αλήθεια, πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο» είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και εξήγησε πως οι εικόνες 1000 ατόμων σε ένα μπαρ προκαλούν ανησυχία γιατί είναι πολύ δύσκολο, αν προκύψει εκεί κρούσμα, να κάνει κανείς ιχνηλάτηση σε τόσα πολλά άτομα.

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας είπε πως δεν πρέπει να ισχυρίζεται κανείς πως θα μας σώσουν μόνο τα τεστ, τα τεστ είναι σημαντικά αλλά δεν είναι μόνο αυτά που βοηθούν, όπως τόνισε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως, αν οι πολίτες χαλαρώσουν τελείως τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Αντίθετα, είπε, «ακόμα και αν μπει κάποιο κρούσμα από το εξωτερικό δεν θα δημιουργήσει θέμα αν τηρούνται οι αποστάσεις, αν οι πολίτες φορούν τις μάσκες όπου πρέπει και αν πλένουν συχνά τα χέρια τους. Δεν υπάρχει διασπορά του ιού αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», τόνισε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Αθανάσιος Δημόπουλος: «Υπάρχει πλέον εμπειρία στο ΕΣΥ και επάρκεια σε υλικοτεχνική υποδομή»

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, είπε στη δημοσιογράφο και συντονίστρια της συζήτησης Νόνη Καραγιάννη πως τώρα οι ειδικές μονάδες και τα νοσοκομεία είναι εξοικειωμένα με την πάθηση, οι γιατροί έχουν αποκτήσει εμπειρία, γεγονός πολύ σημαντικό και υπάρχει επάρκεια σε υλικοτεχνική υποδομή. Η εξοικείωση του προσωπικού των νοσοκομείων που καλούνται να διερευνήσουν περιπτώσεις ασυμπτωματικών ασθενών παίζει επίσης μεγάλο ρόλο.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ είπε ακόμα πως η προετοιμασία για το δεύτερο κύμα γίνεται, έχουν αυξηθεί οι διαγνωστικές εξετάσεις ενώ παράλληλα εξελίσσονται και μπορεί να έχουμε σύντομα ένα γρήγορο μοριακό τεστ, που θα δίνει αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά αντί για ώρες.

Ο κ. Δημόπουλος εξήγησε πως συνήθως το δεύτερο κύμα μιας πανδημίας είναι σαφώς ηπιότερο και τα μέτρα αποδίδουν.

Γιάννης Τούντας: «Η μάχη μεταφέρεται στην κοινότητα – Είναι πιο δύσκολα τώρα»

Ο Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εμφανίστηκε βέβαιος πως το πρώτο κύμα έχει σβήσει στη χώρα μας και είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα έχουμε το δεύτερο κύμα.

«Δεν ξέρουμε τη διασπορά στη χώρα και δεν είμαστε σίγουροι για την έκταση της πανδημίας. Είναι πιθανό και να μην υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας αλλά μόνο τοπικές εκρήξεις πανδημίας,» είπε ο κ. Τούντας.

Κερδίσαμε τη μάχη των νοσοκομείων και τώρα η μάχη μεταφέρεται στην κοινότητα και αυτή είναι η πιο δύσκολη μάχη, γιατί δεν έχουμε ένα αποτελεσματικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, επισήμανε ο καθηγητής, εκφράζοντας την άποψη πως πρέπει στις τουριστικές περιοχές να καλυφθούν οπωσδήποτε τα κενά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο Γιάννης Τούντας εξήγησε πως τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχουν περισσότεροι ιοί γιατί παρατηρούμε μεγάλο συνωστισμό ανθρώπων που ζουν σε άθλιες συνθήκες και μεγάλες ομάδες πληθυσμού που μετακινούνται. Έχει υπάρξει τόνισε, διατάραξη της διατροφικής αλυσίδας, βρώση άγριων ζώων και εκτροφή κάτω από άθλιες συνθήκες. Όλα αυτά  δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για μεταλλάξεις σε ιώσεις. Πρέπει τόνισε να ξαναδούμε τις σχέσεις του ανθρώπου με το οικοσύστημα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν